ČSSD odsouhlasila návrh koaliční dohody v královéhradeckém kraji

22. září 2010

Krajský výkonný výbor ČSSD v Královéhradeckém kraji a klub krajských zastupitelů dnes na svém jednání odsouhlasil návrh koaliční dohody, kterou v kraji strana uzavře s lidovci a SNK ED. Sociální demokraté návrh smlouvy odeslali svým potencionálním partnerům, kteří by své případné připomínky měli předat ČSSD do sobotních 18:00. "V případě, že nebudou žádné komplikace, měla by být koaliční dohoda podepsána v pondělí," uvedla poslankyně a šéfka vyjednávacího týmu Hana Orgoníková. Koalici ČSSD s lidovci a SNK ED podpořil během své návštěvy i předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Věci jsou připraveny dobře, myslím, že středolevému partnerství ČSSD dává prioritu. Je to možnost toho, jak by spolupráce se středovými subjekty mohla vypadat i na celostátní úrovni," dodal Paroubek.

ČSSD obsadí křeslo hejtmana svým lídrem Lubomírem Francem, jeho prvním náměstkem zodpovědným za zdravotnictví bude Vladimír Dryml (ČSSD). V devítičlenné radě kraje budou mít socialisté šest míst, dvě obsadí lidovci a jedno zástupce SNK ED.
V zastupitelstvu se 45 členy bude mít koalice většinu 25 křesel. KSČM a dosud vládnoucí ODS budou v opozici.
Vyjednávání o koalici v Královéhradeckém kraji poznamenala ostrá kritika postupu ČSSD od ředitele vrchlabské nemocnice a senátora zvoleného za ČSSD Vladimíra Drymla, který tvrdil, že ČSSD měla vládnout menšinově. "Podpořil jsem většinový názor," uvedl nyní Dryml. Uznal také, že hejtmanem bude Lubomír Franc. Dryml však dodal, že dohodu sice podpořil, i nadále však trvá na tom, že je nutné udělat pořádek v královéhradecké krajské ČSSD. "O tom budeme jednat na krajské konferenci, která se uskuteční začátkem prosince," řekl Dryml. Volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD se ziskem 18 mandátů z celkových 45. Druhá skončila ODS se 13 mandáty, následuje KSČM se sedmi a KDU-ČSL se čtyřmi mandáty. Tři křesla získala SNK ED. Dosud v kraji vládli občanští demokraté s SNK Sdružením nezávislých. Ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva s volbou hejtmana a rady kraje bude 12. listopadu.

Spustit audio