ČSSD o koalici s lidovci a SNK rozhodne ve čtvrtek

22. září 2010

Krajský výkonný výbor hradecké ČSSD vzal na vědomí návrh koaliční smlouvy s KDU-ČSL a SNK ED a postoupil ji k projednání nově zvoleným krajským zastupitelům za ČSSD. Ti smlouvu projednají spolu s krajským výborem ve čtvrtek 6. listopadu 2008 odpoledne a přijmou k ní rozhodující stanovisko. Uvedl to kandidát ČSSD na hejtmana v Královéhradeckém kraji Lubomír Franc. Dodal, že věří, že zastupitelé koaliční dohodu schválí. Podle krajské šéfky ČSSD a poslankyně Hany Orgoníkové již socialisté obdrželi připomínky ke smlouvě od lidovců i SNK a žádná z nich údajně není takového rázu, že by mohla projekt levostředové koalice ohrozit. Společný podpis dohody všemi třemi stranami by se podle Orgoníkové mohl odehrát v pondělí 10. listopadu.

Dohodu i postup Orgoníkové při vyjednáváních v minulých dnech kritizoval ředitel vrchlabské nemocnice a nově zvolený senátor za ČSSD Vladimír Dryml. Ten tvrdí, že sociální demokraté by měli v kraji vládnout menšinově. Míní také, že by se na základě vysokého počtu preferenčních hlasů měl stát hejtmanem on, přitom podle dohody by měl obsadit post náměstka hejtmana.
Volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD se ziskem 18 mandátů z celkových 45. Druhá skončila ODS se 13 mandáty, následuje KSČM se sedmi a KDU-ČSL se čtyřmi mandáty. Tři křesla získala SNK ED. Dosud v kraji vládli občanští demokraté s SNK Sdružením nezávislých.
Ustavující zasedání nového krajského zastupitelstva s volbou hejtmana a rady kraje bude 12. listopadu.

Spustit audio