Čočka se zeleninou na smetaně (od paní Vladimíry z Jičínska)
Ingredience: 2 hrnky čočky, 1 hrnek na kousky pokrájené mrkve a petržele, 1 malý pórek, 1 cibule, olej, 200 g zakysané smetany, sůl, mletý pepř, 2 bobkové listy, 3-4 lžíce citronové šťávy
Postup:
Přebranou čočku opereme a zalijeme vodou.
Po hodině vodu slijeme, přilijeme 3 hrnky čisté vody, přidáme bobkový list a uvaříme doměkka. Až je čočka měkká, neměla by být v hrnci žádná voda, nebo jen malinko.
Na troše oleje osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Přisypeme nakrájenou zeleninu, na kousky pokrájený pórek a společně za častého míchání smažíme do změknutí.
K uvařené čočce přidáme smaženou zeleninu, osolíme, opepříme, okyselíme, promícháme a nakonec vmícháme smetanu a necháme prohřát.
Podáváme s plátkem teplého uzeného masa a krajícem chleba.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka