Čočka se zeleninou na smetaně (od paní Vladimíry z Jičínska)

Ingredience: 2 hrnky čočky, 1 hrnek na kousky pokrájené mrkve a petržele, 1 malý pórek, 1 cibule, olej, 200 g zakysané smetany, sůl, mletý pepř, 2 bobkové listy, 3-4 lžíce citronové šťávy

Postup:
Přebranou čočku opereme a zalijeme vodou.
Po hodině vodu slijeme, přilijeme 3 hrnky čisté vody, přidáme bobkový list a uvaříme doměkka. Až je čočka měkká, neměla by být v hrnci žádná voda, nebo jen malinko.
Na troše oleje osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Přisypeme nakrájenou zeleninu, na kousky pokrájený pórek a společně za častého míchání smažíme do změknutí.
K uvařené čočce přidáme smaženou zeleninu, osolíme, opepříme, okyselíme, promícháme a nakonec vmícháme smetanu a necháme prohřát.
Podáváme s plátkem teplého uzeného masa a krajícem chleba.

autor: Jana Házová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.