Co všechno musí umět dobrý policista?

9. říjen 2017

Za profesí, která vyžaduje sílu, rychlost, přesnost, soustředění, odvahu, klid i rozvahu, se tentokrát vydali Štěpán a Kryštof. Navštívili výcvikové středisko Policie České republiky.

Máš-li dlouhý vlas, můžeš mezi nás…

Jeden by řekl, že dlouhé vlasy k policistovi nepatří. Jenže! Policie má několik útvarů. Pokud by Štěpán, který má dlouhé vlasy, chtěl být třeba „tajný" policista, tak by se takové „maskování“ možná i hodilo, kdyby potřeboval sledovat nějakého lumpa. Pak jsou ale policisté, kteří kontrolují řidiče a dbají na dodržování pravidel na silnici, policisté, kteří hlídají pořádek v ulicích, jiní zase honí zloděje, detektivové vyšetřují trestné činy. Nosí uniformu a k té už musí být upravený, tedy tam už by dlouhý vlas neprošel. Kluci si ale vyzkoušeli práci útvaru v němž jen ti nejlepší policisté – Útvar rychlého nasazení (URNA).

Trénovat, trénovat, trénovat…


Členové elitní jednotky URNA musí být kdykoliv připraveni zasáhnout v nebezpečných situacích - třeba při zatýkání hodně nebezpečného, ozbrojeného lupiče. A tak musí neustále trénovat nejen fyzickou kondic , ale i přesnou střelbu, týmovou souhru při zásahu a vytrvalost. To vše s plnou výzbroji, neboť jak na cvičišti, tak na bojišti! A že taková výstroj něco váží! Neprůstřelná vesta s polní výzbrojí i první pomocí - obvazy, vysílačka, záchranné lano, baterka, nůžky, zásobníky do zbraní, pouta a klíče, nůž, granát- k tomu helma... a najednou je to 28 kilogramů! A to je jen o pár deka méně, než váží Štěpán nebo Kryštof. Oba ale prokázali výbornou fyzičku, Štěpán v těžké balistické vestě udělal 30 výskoků, Kryštof zase suverenně slanil z druhého patra. A oba ukázali, že jsou i odvážní.

Chceš vědět víc? Pusť si celý díl pořadu Profese nás baví.

Pořad Profese nás baví běží každou neděli od 9 hodin nebo v repríze následující sobotu v 15 hodin. Příště zjistíme třeba to, jak vypadá práce ošetřovatele v ZOO.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.