Co vás zahřeje? Imunita a podzimní jídelníček. Jak na zimu posílit obranu organismu
Ing. Lucie Dohnalová v naší radioporadně, tentokrát na téma: imunita a podzimní jídelníček.
Zázvor je tropická vytrvalá rostlina pocházející z jihovýchodní Asie
Koupit ho můžete i sušený a mletý. Největší sílu ale má ten čerstvý! Vybírejt spíše menší a světlejší okrajové oddenky, jsou šťavnatější a jemnější.
Nápoj ze zalitých kousků zázvoru s medem a citronem spolehlivě prohřeje celé tělo, ale právě proto si ho vychutnávejte doma a ne venku! Jak se po něm zpotíte, mohli byste venku nastydnout.
A další účinky zázvoru?
Zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí. Proto se používá při různých zažívacích potížích.
Užívá se také jako prevence nevolnosti při jízdě dopravními prostředky. Doporučuje se začít se zázvorovou kúrou zhruba 3 až 4 hodiny před odjezdem.
Protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru vám můžou pomoct utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů.
Opatrní by měli být v konzumaci zázvoru lidé, kteří mají nízký tlak nebo berou léky na ředění krve. Zázvor totiž může tlak ještě snižovat.
Z dalších nápojů můžete vyzkoušet například latté s kurkumou, kdy do našlehaného mléka zamícháte kurkumu neboli indický šafrán a trochu koriandru. Koriandrem si pak pro zahřátí můžete okořenit i kávu. Lucie Dohnalová říká, že kdo jednou takovou kávu zkusil, už nechce jinou.
Více si o potravinách pro posílení imunity a pro zahřátí poslechněte v audio-archívu:
Související
-
Ing. Lucie Dohnalová - Proč bychom se měli vrátit zpátky do kuchyně?
Jak se vyhnout šizeným, nekvalitním potravinám? Jak poznat dobrou šunku s co nejméně dusitany?
-
Plísní v bytě se zbavte. Vysoké koncentrace spor v ovzduší mohou poškozovat zdraví
Ing. Lucie Dohnalová hovoří v naší radioporadně na téma: Co jsou to plísně? Jejich zdravotní rizika a jak na plísně vyzrát.
-
Chybí nám jód! Ryba by měla být součástí našeho jídelníčku minimálně dvakrát za týden
Ing. Lucie Dohnalová v naší radioporadně. Téma: konzumace ryb a potravin, které obsahují jód. Prospěšnost koenzymu Q10. Stále malo Čechů zařazuje do jídelníčku ryby,.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.