Co vás zahřeje? Imunita a podzimní jídelníček. Jak na zimu posílit obranu organismu

3. říjen 2018

Ing. Lucie Dohnalová v naší radioporadně, tentokrát na téma: imunita a podzimní jídelníček. 

Zázvor je tropická vytrvalá rostlina pocházející z jihovýchodní Asie
Koupit ho můžete i sušený a mletý. Největší sílu ale má ten čerstvý! Vybírejt spíše menší a světlejší okrajové oddenky, jsou šťavnatější a jemnější.

Nápoj ze zalitých kousků zázvoru s medem a citronem spolehlivě prohřeje celé tělo, ale právě proto si ho vychutnávejte doma a ne venku! Jak se po něm zpotíte, mohli byste venku nastydnout.

A další účinky zázvoru?

Zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny v zažívacím ústrojí. Proto se používá při různých zažívacích potížích.

Užívá se také jako prevence nevolnosti při jízdě dopravními prostředky. Doporučuje se začít se zázvorovou kúrou zhruba 3 až 4 hodiny před odjezdem.

Protizánětlivé a analgetické účinky zázvoru vám můžou pomoct utišit svalové bolesti a bolesti při zánětech kloubů.

Ing. Lucie Dohnalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Janou Kudyvejsovou

Opatrní by měli být v konzumaci zázvoru lidé, kteří mají nízký tlak nebo berou léky na ředění krve. Zázvor totiž může tlak ještě snižovat.

Z dalších nápojů můžete vyzkoušet například latté s kurkumou, kdy do našlehaného mléka zamícháte kurkumu neboli indický šafrán a trochu koriandru. Koriandrem si pak pro zahřátí můžete okořenit i kávu. Lucie Dohnalová říká, že kdo jednou takovou kávu zkusil, už nechce jinou.

Více si o potravinách pro posílení imunity a pro zahřátí poslechněte v audio-archívu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související