Co si představit pod pojmem akční umění? Odpověď dostanete v rychnovské Orlické galerii

2. červen 2019 10:31

V Orlické galerii v Rychnově nad Kněžnou si teď můžete prohlédnout akční umění. Výstava je kuriózní a často s humornými prvky, které podle kurátora Karla Jaroše do života a díla autorů neodmyslitelně patří. Reportérku Janu Házovou zajímaly podrobnosti a tak se do galerie zašla podívat. 

Kurátor Karel Jaroš nás vede dlouhými chodbami k jedné pozoruhodné a vtipné výstavě.
„K takovému hodnocení spíš inspirují ony artefakty, které jsme v rámci výstavy instalovali. Protože téma je takové dost zvláštní a málo obvyklé."

Muzeum a galerie Orlických hor je rozkročeno od Rokytnice po Olešnici. A chystá zajímavé novinky

Tomáš Zelenka ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Naším hostem je ředitel Muzea a galerie Orlických hor z Rychnova nad Kněžnou Tomáš Zelenka. A to znamená, že se společně podíváme nejenom do Rychnova, ale i do Rokytnice, do Vamberka, možná i do Opočna. Protože tam všude rychnovské muzeum něco chystá.

Vcházíme do výstavní síně. Když se rozhlédneme, tak na stole jsou mlýnky, pravděpodobně na mák, nádoby s vodou a kvedlačkou. Opravdu neobvyklé věci na výstavě umění.

„Výstava se jmenuje: Umění akce. A chtěla by připomenout pozoruhodnou etapu východočeského výtvarného života, která se odehrála zhruba na konci 60. let minulého století," říká Karel Jaroš.

Co je to akční umění?

„Akční umění představuje velice široké spektrum aktivit. Vychází z předpokladu, že v každém z nás dřímají tvůrčí schopnosti. Například ony dvě sklenice s vodou mají evokovat dvě řeky. Jedna je klidná a tichá, druhá divoká. Tam se voda různě vaří a skáče přes kameny. Proto je tam také kvedlačka. Když s ní zakvedláte, tak máte najednou ve sklenici Divokou Orlici. Jedná se o starší objekt Jana Steklíka, který uměl věci postřehnout."

Výstava s názvem Umění akce v Orlické galerii v Rychnově nad Kněžnou

A jsme u legrace. Protože nad Divokou Orlicí visí na stěně prázdný rám a tam je napsáno: Krajina 70. léta - Jan Steklík. Ovšem obraz chybí.

„Ne, on tam obraz je. Protože ona je namalována právě na onom rámu. Tady pánové trošku parodovali takový ten plenérismus," usmívá se na závěr Karel Jaroš.

Výstava s názvem Umění akce bude v Orlické galerii v Rychnově nad Kněžnou přístupná až do 17. června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související