Co s prošlými léky? Do koše nepatří. Je mnoho dobrých důvodů, proč je vracet do lékárny k likvidaci

3. duben 2019

PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. v naší radioporadně na téma:  Co s prošlými léky? A jaké je správné nakládání s léčivy v domácím prostředí a na cestách. 

U starých léků, tedy u těch, u nichž uplynula na obalu uvedená doba použitelnosti, už výrobce negarantuje obsah účinné látky. To, že už starý lék není bezpečné používat, je tedy prvním důvodem proč ho odnést do lékárny k likvidaci.

Pokud odnesete staré léky do lékárny, předejdete možným rizikům:

- nedostanou se do rukou nepovolaným a dětem
- nestane se vám, že zapomenete, na co se daný přípravek používá, a zabráníte tak, že byste ho později mohli použít v nevhodné indikaci
- předejdete nežádoucím účinkům léků, které by v případě použití mohly být u prošlých výraznější

Dalším a možná důležitějším důvodem, proč vážit cestu se starým lékem do lékárny je zajištění jeho bezpečné likvidace.

Jaké léky se nejčastěji padělají a jak je rozpoznat od originálu?

léky, medicína, teploměr

Pharm Dr. Tereza Hendrychová, Ph.D byla hostem naší radioporadny. Téme: rizika nákupu nebezpečných léků.

Staré propadlé léky jsou v lékárně shromažďovány do plastových uzamčených kontejnerů, což zamezí přístup nepovolaným osobám a zároveň ochrání před případným poraněním. Odvoz nebezpečného odpadu certifikovanou firmou je v lékárně evidován. Odevzdané propadlé léky jsou pravidelně odváženy do spalovny, kde se likvidují včetně kontejnerů za předepsaných vysokých teplot a s kontrolou emisí.

Každý jiný způsob likvidace sebou nese riziko, že se nebezpečné chemické látky dostanou do životního prostředí nebo se dostanou do rukou nepovolaných osob.

Před heřmánkem klekni, před bezinkou smekni ... na rady našich babiček bychom měli myslet i v době, kdy více než zdravý rozum rozhodují farmaceutické lobby.

PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Podle posledních zveřejněných údajů jsme ve spotřebě medikamentů třetí v Evropě. To je rozhodně zarážející. Obzvlášť, jde-li o peníze, které do léků investují, mnohdy zcela zbytečně, senioři.

S přibývajícími roky se asi zcela bez léků obejde málokdo. Určitě se ale vyplatí užívat společně s nimi také zdravý rozum a pamatovat na známé ... méně je někdy více!

Nejjednodušší a nejdosažitelnější možností, jak tedy bezpečně zlikvidovat nepoužitelné léčivo, je donést ho do nejbližší lékárny. Tato služba je poskytována občanům na celém území ČR zdarma.

Celou radioporadnu s PharmDr. Terezou Hendrychovou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související