Co jsou hvězdy? Jak vznikají a kdy zanikají?

22. červenec 2011

Odpovědi na tyto a další otázky z oblasti astronomie mohou od soboty 23. července 2011 zájemci nacházet při hledání tajemství kosmických objektů a vesmíru vůbec v rámci Mezinárodní letní astronomické expedice na Hvězdárně v Úpici.

Letní škola astronomie, která je unikátní i v evropských poměrech, se letos koná již po třiapadesáté a už dnes se na hvězdárnu sjíždí účastníci od nás, ale také ze Slovenska a Polska.

Na průběh expedice se ředitele úpické Hvězdárny Marcela Bělíka zeptala redaktorka Jana Tomková.

Observatoř v Úpici pořádá letní školu společně s Hvězdárnou a planetáriem v Brně, společností Amatérská prohlídka oblohy, Sdružením pro podporu astronomických pozorování a východočeskou pobočkou České astronomické společnosti.

Účastníci, ale i ti, kdo se letos nestihli přihlásit, se mohou těšit na přednášky známého astrofyzika a popularizátora oboru Jiřího Grygara. Hovořit bude o vzestupu astročásticové fyziky a o velkém třesku, který "za všechno může". O kvark-gluonovém plazmatu bude hovořit jeho mladší kolega Petr Kulhánek. Přednášky se konají v městském kulturním sále v Úpici a jsou přístupné veřejnosti.

Program letní školy, který najdete na www.obsupice.cz, zahrnuje také fyzikální experimenty, experimentování s astrofotografií, s kamerou, radiovou anténou nebo astronavigací.

autor: TK
Spustit audio