„Co je můj plán? Ochráněný pes a klidný pán“. V Jičíně testují první skládací box pro čekající psy

24. leden 2023 07:53

Venkovní složitelný box, který řeší hlavně problematiku volně uvázaných psů, si majitelé svých čtyřnohých kamarádů mohou vyzkoušet u obchodu s chovatelskými potřebami na Novém Městě v Jičíně. První prototyp, který je určený i pro nejvyšší variantu psa, už otestovali první zájemci. 

S autorkou zajímavého nápadu Vlastou Březinovou se sešla redaktorka Vlaďka Wildová. Vlasta sice své čtyřnohé přátele na nákupy ani za dalšími službami s sebou nebrala, ale problematiku vztahových věcí mezi pejskaři, nepejskaři a uvazováním psů, citlivě vnímala.

Čtěte také

Přemýšlela, co s tím, aby byl pes v bezpečí, majitel v klidu a ani cyklista se nemusel bát odložit kolo do stojanu, aniž by čelil možnému útoku zvířete, které hájí své teritorium.

Paní Vlasta zjistila, že majitelům chybí jistota, když mají svého pejska někde uvázaného u značky, u stojanu na kola nebo u sloupu. Bojí se, že ho někdo jen tak z plezíru odváže, nebo ho může napadnout jiný, větší pes.

A naopak cyklisté si zase netroufají dát své kolo do stojanu, který si hlídá uvázaný velký pes a vrčením dává najevo, že s ním legrace nebude.

Výzva, legrace, vztek a vychytávky

Princip, který Vlasta Březinová spolu se svým manželem využili pro prototyp boxu, je zatím jedinečný. Ve světě už se sice nějaká obdobná zařízení objevila, ale jsou komplikovaná, pokud jde o třeba o údržbu čistoty nebo velikost.

Nápadu manželé věnovali takřka čtyři roky práce doslova „na koleně“ a výsledkem úsilí je prototyp, který získal patent v ČR, v EU a v Americe. Přesto je třeba, jak říká Vlasta, na něm dál pracovat a doplňovat další vychytávky a alternativy.

„Byla to výzva, plno srandy, i vzteku. Nevzdali jsme se. Se záměrem jsem seznámila i jičínské radní, kteří na nápad slyšeli. Získali jsme podporu v tom, že někde ve městě budeme moci testovat a prezentovat prototyp.“

Vlasta zjistila, že podobný přístup zvolili i radní v Plzni, kde pronajali prostor pro testování jiného principu boxu. Je celokovový, a tak praktické věci, jako například úklid, budou fungovat trochu jinak než v Jičíně, kde se dá zařízení složit a umýt.

Jednoduchý návod k použití, piktogramy, bezpečí a klid

Skládačka prototypu psího boxu v Jičíně funguje na principu magnetu, součástí je i vychytaná pružina, ale hlavně názorný návod vyvedený na dřevě, stejně jako piktogramy, které upozorňují, že zařízení není určené pro miminka nebo kočárky, pro uložení nákupu nebo pro odhazování odpadků.

Čtěte také

Nad návodem a piktogramy dominuje heslo „Co je můj plán? Ochráněný pes a klidný pán“.

A Vlasta Březinová dodává: „Prvotní prototyp byl vytvořen i pro největší variantu psa. Ale přemýšlíme i nad smart technologiemi. Využít se dá i dřevo nebo plast. My máme kombinaci kovového rámu se sklem. Zachovaný ale musí být princip složitelnosti na stěnu. Střecha by taky v budoucnu mohla být jen roletková, ale s tou se dá počítat jen tam, kde nebude pršet a mrznout.“

Díváme se na box u bývalé drogerie na Novém Městě v Jičíně, kde jsou dnes chovatelské potřeby: tady je chráněn před nepřízní počasí římsou, která je součástí budovy. Tedy nesporná výhoda.

Vlasta se na zkušební místo pravidelně dojíždí dívat. Zjistila, že konstrukce je zde většinou rozložená a připravená k dalšímu využití.

Čtěte také

Box by do budoucna mohl být uzamykatelný ve spolupráci s chytrým telefonem, do stříšky by bylo možné vložit fotovoltaiku, aby zařízení splňovalo energetickou samoobslužnost. Teplota uvnitř by pak mohla být regulována podle ročního období.

Podle ní by u velkých nákupních center mohlo zařízení do budoucna sloužit i na principu automatu s vhozenou mincí.

Skleněná stříška a boky do budoucna nezůstanou průsvitné: pejsek tak uvidí jen dopředu, aby se cítil v bezpečí a nikdo ho ze stran nedráždil.

Vlasta má v zásobě i další nápady na vylepšování věcí, ale její manžel dnes už věcně reaguje. „Klidně vymýšlej, ale už beze mě!“

Spustit audio

Související