Co dělat při odzimování chalupy, když jsme tam celou zimu nebyli? Poradíme, jak správně větrat

11. květen 2021

Pokud v zimě zajedete na chatu či chalupu jen občas, vyvarujte se prudkému vyvětrání. Na nábytku se může objevit vlhkost a je na místě i obava z objevení plísně.

Důležité je správné zazimování chalupy před zimou. Utěsnit všechny otvory, kterými může prolínat vlhkost i vzduch. A když přijedeme, vyvarovat se dlouhého větrání, zvláště když je venku teplo a chalupa je ještě napůl zmrzlá. Stane se totiž to, že začne kondenzovat vzdušná vlhkost. Zdivo je většinou promrzlé a my na něj šokově pustíme teplý vzduch.

Opatrné větrání

Po odemčení chalupy nás obvykle uvítá vydýchaný zatuchlý vzduch, takže je naším prvním krokem otevření všech oken, aby se pořádně vyvětralo. Možná vás ale překvapí, že to odborníci nedoporučují, zvlášť když máte chalupu se silným zdivem v místech, kde pořád klesaly v noci teploty pod nulu. Je možné, že intenzivní větrání způsobí srážení vlhkosti a stěny  mohou navlhnout.

Proto nejprve vyvětrejte krátce, zkontrolujte stav topného systému a pomalu zatápějte. Vyhnete se tak tvorbě nechtěných plísní na stěnách a jejich následnému odstraňování. Dům postupně ohřívejte zevnitř a zároveň po dvou hodinách krátce intenzivně vyvětrejte. Stavba se musí nejdříve postupně zahřát uvnitř. Podobný efekt má lednička, u které nezavřete dveře. 

Důkladná kontrola a vyčištění komína

Je to stejný postup jako při příjezdu na chalupu v zimě. Krátce, intenzivně větrat, topit a nechat studené vnitřní zdi natemperovat. Kontrolujeme okna, dveře, stěny (kvůli vlhkosti a plísni), střechu a okapy, ovšem i kamna a komín, ten je nejlepší nechat vyčistit. Jednou za rok máme zákonnou povinnost prohlédnout spalinové cesty a spotřebiče paliv (zdroje tepla). A pokud v zimě netopíte, je nejlepší kontrola a čištění právě na jaře.

K odzimování chaty, zahradního domku a chalupy je nejlepší vybrat slunný, teplý jarní den. Delší dobu nevytápěná, promrzlá, zatuchlá budova, kde se navíc šířily plísně, vyžaduje generální úklid, pokud se zde chcete v sezóně cítit dobře. Je třeba prohlédnout stěny, všechny kouty, odtáhnout od stěn nábytek, vše pořádně vydezinfikovat, vytřít a nechat vyschnout. Prohlédněte též dřevěné konstrukce a obklady, zda nebyly napadeny houbou, obzvláště důležitá je kontrola podkroví a půdy. Nakonec se přesvědčte, zda si z vašeho objektu neudělali bydliště další škůdci – např. myši.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio