Co dělají hronovská Háďata? Celý rok pilně pracují na prknech, která znamenají svět

12. červen 2019

Mladí Hronovští Amatérští Divadelníci si říkají Háďata. Dětský divadelní soubor pracuje při hronovském Domu dětí a mládeže Domino pod vedením režisérky Jiřiny Voltrové.
A co Háďata dělají?

Po celý školní rok pilně trénují mimiku a gestikulaci, jevištní řeč, tanec, učí se texty a nacvičují představení, která pak hrají pro veřejnost ve svatostánku českého ochotnického divadla - v Jiráskově divadle.

Letos se děti představily s vlastní hrou Metuje. Je to pohádkový příběh o řece Metuji, o říčkách, které ji utvářejí, o krásném Jiráskově kraji mezi známými skalami, horami a vesničkami.

Divadelní soubor Háďata a jejich hra Metuje

Příběh plný symbolů, kde víly voděnky pomáhají utvářet příběhy lidí. Mladých herců je celkem 18 a se svými rolemi se statečně perou od podzimu. Nejmladší z nich je v první třídě, nejstarší v prvním ročníku na střední škole.

Pohádková hra Metuje měla v Jiráskově divadle v Hronově premiéru 6. června

Háďata hrála jako o život a publikum jim připravilo bouřlivé ovace. Redaktorka Romana Pacáková se vydala přímo na jeviště, aby se také podívala, jak si mladí herci vedou. A ti jí ochotně vtáhli do děje.

Školáci z Jičína na jevišti osobitě vypráví středověký příběh. A láká je horor nebo detektivka

Z představení na přehlídce Dětská scéna v hradeckém Draku

K jičínské 4. základní škole patří v  posledních pěti letech dramatický kroužek, který o sobě dává úspěšně vědět hlavně na přehlídkách Dětská scéna. Charakteristickým znakem všech inscenací je organické zapojení vlastních písní do představení. 

Originální pohádková hra pro malé i velké diváky "Metuje" je také velmi inspirativním představením. Režisérka Jiřina Voltrová ji napsala přímo pro svá Háďata. Je o tom, co vypráví řeka protékající jejich rodným krajem a především jak ho zachrání od sucha.

V textu se objevuje mnoho odkazů na místopis Jiráskova kraje, děti ho poznávají od pramenů řeky Metuje až k soutoku s Labem v Jaroměři a na jevišti se s ním propojují v poetických textech a písničkách. Celek je velmi hravý, působivý a diváky baví i dojímá.

Divadelní soubor Háďata a jejich hra Metuje

Je za tím ovšem spousta celoroční dřiny. Jen toho textu, co se děti musely doslova "nadrtit!" S tím jde ruku v ruce herecké řemeslo, nadání, trpělivost, pozornost a soustředěnost. Je to hodně náročné, ale Háďata to baví.

Děti jsou skvělá parta a mají se mezi sebou rády

Největší odměnou za jejich snahu a pilnou práci je do posledního místečka zaplněné hlediště Jiráskova divadla a zasloužený potlesk diváků.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.