Co dal a vzal letošní rok Muzeu a galerii Orlických hor na Rychnovsku? A co se tady chystá nového?

8. prosinec 2020 08:35

Muzeum a galerie Orlických hor na Rychnovsku začalo s přípravami na příští rok. Plánované akce zřejmě poznamená nižší rozpočet. Ten v těchto dnech řeší vedení instituce. Podle slov ředitele by se ale případné úspory neměly nijak dotknout návštěvníků.

Čtěte také

Jsme v interaktivním muzeu Sýpka v Rokytnici v Orlických horách. Tady máme okolo sebe živou neživou přírodu. Jako kdybychom byli v lese, ale jde o muzejní expozici.

S ředitelem Muzea a galerie Orlických hor Tomášem Zelenkou si budeme povídat o tom, co bylo. Co letošní rok dal a vzal.
„Letošní rok byl nestandardní, pro nás byl velkou výzvou. Dal nám určitě schopnost operativně reagovat a přizpůsobovat se nenadálým situacím. Protože my jsme v muzeu spíše zvyklí vše dlouhodobě plánovat. Což teď úplně nejde."

„A co nám vzal? Jistě spoustu našich návštěvníků. A těm potom zejména spoustu našich akcí, které jsme pro ně měli připraveny. Což nás mrzí. Ale akce by se měly uskutečnit v náhradních termínech příští rok."

Čtěte také

To, co se tedy letos odehrálo, promítne se i do příštího roku? Bude mít muzeum dostatek financí?
„My samozřejmě stále ještě nevíme úplně přesně co bude v příštím roce. Pokud to bude jen trošku možné, tak ony stěžejní akce, které pořádáme tradičně každý rok, určitě proběhnou. Stejně tak některé z těch zajímavějších akcí, které měly být letos."

„Co se týče financování, víme, že jistě nějaká úsporná opatření přijdou. Ale my jsme optimisté a věříme, že si s tím poradíme a běžný návštěvník muzea si doufám ani nevšimne, že nějaké omezení pro nás nastalo," vysvětluje Tomáš Zelenka.

Muzeum a galerie Orlických hor
se sídlem v Rychnově nad Kněžnou je regionální muzeum, které především uchovává historické předměty a mapuje historii regionu. Zabývá se i archeologií a botanikou.

Přesto se již vedení muzea jistě setkalo s otázkou, čeho by se v příštím roce právě kvůli omezeným finančním prostředkům nejsnáze vzdalo?

„Tato otázka už samozřejmě padla. My jsme schopni nejsnadněji ušetřit tam, kde nás to zase až tak nebolí z hlediska běžného provozu. Takže zřejmě omezíme některé plánované investice a podobné aktivity, které mohou počkat. Jako je například rekonstrukce depozitáře."

Co se týká nadcházejících vánočních svátků, chystá se nějaký vánoční program?

Čtěte také

„Pokud jde o Vánoce, tak PES nám sice už dovolil nějaké vánoční akce udělat, ale je to jen pro deset osob. Takže pro nás je v tuto chvíli nereálné akce pro veřejnost dělat, za těchto podmínek. Tedy letošní vánoce budou možná trošku smutnější. Ale na druhou stranu, Vánoce by měly být i svátky klidu, takže budou klidnější a pohodovější v rodinném kruhu," dodává Tomáš Zelenka.

Pokud se nezmění epidemiologická situace, budou všechny expozice Muzea a galerie Orlických hor, kromě galerie samotné na kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou, otevřené v běžném režimu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související