Cizinci se učí na liberecké univerzitě český jazyk. Připravují se tak na budoucí studium

19. říjen 2021 12:33

Za rok se naučí česky a pak je čekají přijímací zkoušky na libereckou univerzitu. Řeč je o budoucích vysokoškolácích například z Ukrajiny, Ruska a Kazachstánu. Technická univerzita otevřela svůj přípravný kurz pro zahraniční žáky úplně poprvé. Zájem o studium na škole v Evropské unii je mezi nimi velký.

„Já s nimi mluvím jenom česky, aby získali tu výslovnost, ten návyk. Samozřejmě si pomáháme i angličtinou, někdy i ruštinou, ale jenom na konkrétní slovíčka. Všechno jinak vysvětluji v češtině, i gramatiku. Jsou to Slované, takže rozumí,“ popsala výukovou metodu lektorka českého jazyka Jana Závacká, která se zahraničními studenty procvičuje základy češtiny v jednoduchých větách.

Ve třídě jich má devět. Výuku mírně ztěžuje to, že dva studenti jsou ještě ve své domovině a lektorka s nimi souběžně komunikuje on-line. Uprostřed třídy proto má na malém stolku položený otevřený notebook.

„V Liberci stejný kurz nabízela Univerzita Karlova. Vzhledem k situaci ohledně covidu tady ale svou pobočku zavřela. A to byla příležitost se takovéhoto kurzu ujmout tady u nás,“ přiblížila Jitka Pacltová, ředitelka Centra dalšího vzdělávání Technické univerzity, které výuku češtiny na liberecké vysoké škole organizuje.

Studenty čeká během školního roku 750 hodin českého jazyka, současně mají i přípravné hodiny například fyziky a matematiky. Kurzy si musí hradit sami, pokud ale zvládnou přijímací zkoušky na některou z fakult technické univerzity, další studium v češtině už platit nebudou.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související