Cítíte se unaveni? Může to být i známka nějaké nemoci nebo změna životního stylu

22. duben 2021

Doktorka Kateřina Cajthamlová vysvětluje, jaké jsou rozdíly mezi jednotlivými typy únavy, co je způsobuje a jak jim lze předejít.

Únavu můžeme cítit nárazově nebo dlouhodobě. V případě jednorázové, tedy akutní únavy, většinou její příčinu známe. „Můžeme být unavení po nějakém výšlapu, kvůli špatnému spánku, protože jsme dlouho nejedli nebo jsme se zapomněli napít. Únava je tedy buď nedostatek odpočinku, nedostatek energie, nadbytek činnosti anebo jednotvárná činnost,“ vysvětluje doktorka Kateřina Cajthamlová.

Chronická únava může mít také známé příčiny, ale pokud je neznáme, je dobré se více sledovat a zkusit najít její důvody. „Příčin chronické únavy může být mnoho. Nejdůležitější v tomto případě je, aby člověk zapátral ve své paměti a řekl si, kdy se cítí unavený. Může to být také pomalu narůstající únava, třeba v případě, kdy si nabral postupně mnoho zátěže,“ říká lékařka, podle které musíme sledovat tři typy varovných příznaků.

„První z těch typů je neschopnost relaxace během doby spánku, dále omdlévání během dne a poslední je stav demotivace, kdy člověk třeba celé dny nevstane z postele. To jsou opravdu tři význačné a varující příznaky.“

V záznamu pořadu si můžete poslechnout, jaké další příčiny mohou za vznikem únavy stát i jak jim lze předcházet.

Spustit audio