Číňané se učí česky. Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové pro ně pořádá kurz češtiny

14. září 2018 09:30

26 studentů z čínské univerzity Zhejiang Wanli převzalo během slavnostního ukončení letní školy češtiny zasloužený certifikát. Druhý ročník letního intenzivního kurzu češtiny pro cizince, který pořádala Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové, se vydařil. 

Během závěrečného ceremoniálu se mísily pocity radosti a smutku z nadcházejícího loučení. Mezi studenty, učiteli a jejich asistenty se totiž během měsíčního pobytu vytvořilo silné pouto. Většina studentů se učila češtinu poprvé, někteří již navazovali na studia češtiny v Číně.

Jak si poradí studenti Univerzity Hradec Králové s jazykem budoucnosti - čínštinou?

02565655.jpeg

Dlouhodobá spolupráce mezi Univerzitou Hradec Králové a pěti předními vysokými školami na asijském Tchaj-wanu nese ovoce. Náměstkyně Ministerstva školství Čínské republiky Tchaj-wan paní Lucie S. Lin jednala v úterý 16. září 2014 v Hradci Králové o možnostech výuky čínštiny, jejíž přiměřené zvládnutí hradeckými studenty a akademickými pracovníky se jeví jako základní předpoklad pro rozšíření dosavadních kontaktů.

„Všichni naši letošní studenti mají můj obdiv. Určitě není snadné proniknout do češtiny a popasovat se s naprosto odlišným systémem jazyka. Když ale nyní vidím, že mi už studenti trochu rozumí a správně reagují v některých situacích, jsem pyšná. A to nejen na ně, ale i na své kolegy, pedagogy, kteří se na tom intenzivně podíleli. Mé poděkování patří také asistujícím studentům z naší fakulty, kteří pomáhali se zajištěním výuky včetně doprovodného programu," uvedla po skončení slavnostního předávání certifikátů proděkanka pro internacionalizaci a praxi Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové Daniela Vrabcová.

Tým učitelů z Pedagogické fakulty vedl každý den výuku češtiny pro cizince, kde moderní výukové metody doplňovaly nácviky jednoduchých dialogů, krátká vyprávění anebo prezentace vlastních úkolů. A navíc, když jsou prostory univerzity přes prázdniny poměrně opuštěné, dá se v nich hrát skvěle šipkovaná. Našla se i chvilka na protažení a zpěv, například známé písně „Okolo Hradce …".

Číňané se učí česky na Univerzitě Hradec Králové

Součástí kurzu bylo kromě jazykové přípravy také představování a poznávání našich reálií a zvyklostí. Studenti se prošli pražskými uličkami, ochutnali poděbradské lázeňské oplatky, obdivovali exponáty v kostnici v Kutné hoře a v muzeu v České Třebové. Příjemná byla vyhlídková plavba lodí po Labi, výlet do královédvorské zoo i návštěva hvězdárny. Kromě místních specialit ochutnali studenti i typicky českou kuchyni. Odvážně se zakousli do řízku s bramborem nebo svíčkové s knedlíkem.

Letní školou češtiny Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové prohlubuje spolupráci s partnery ze Zhejiang Wanli Univerzity v regionu Ningbo, kde byl loni založen Český institut jazyka a kultury.

Společným cílem je nejen rozvoj komunikačních dovedností, ale také povědomí o českém jazyce a kultuře. Pokračující spolupráce dokládá, že zájem o Česko a češtinu v Číně nadále roste.

autor: Milan Baják | zdroj: Univerzita Hradec Králové
Spustit audio

Související