Cimrman, to byl Eduard Ingriš. Hollywood by o něm měl natočit film, tvrdí Miroslav Náplava

Pondělní cestování na rozhlasových vlnách pokračovalo prvním setkáním v roce 2019. Přitom se ale dá říci, že šlo o besedu se “starým” známým. Sešli jsme se totiž opět s Miroslavem Náplavou, se kterým jsme uzavírali sérii přímých přenosů pořadu Na cestách s Petrem Voldánem z kavárny District 5 v prosinci minulého roku.

Jméno Miroslav Náplava už dnes rozhodně představuje mezi cestovateli a veřejností, která se o cestování zajímá, pojem. A to nikoli pouze pro obdivuhodně dlouhý a pestrý výčet jeho aktivit s cestováním spojených.

Spisovatel - autorských knih i děl, na kterých se spolupodílel, je pěkná hromádka, scénárista a režisér cestovatelských filmů, pořadatel fastivalů a přehlídek s tématikou cestování, sám pěší, plovoucí, pádlující, po kolejích zeměkouli brázdící i vzduchem se vznášející cestovatelský dobrodruh. Milovník kávy, historie, umění ve všech odstínech a formách, životní optimista. To všechno a ještě mnohem víc je Mirek Náplava.

Pořád je co objevovat. A já bez knížky a bez konvice na kávu neudělám na cestách ani krok.
Miroslav Náplava, cestovatel

Hodinová talk show s tímto cestovatelem “srdcařem” vás jak u přijímačů, tak také přímo v budově Českého rozhlasu Hradec Králové natolik zaujala, že jsem hned zaznamenal nejedno přání pozvat Miroslava Náplavu znovu. Tím spíš, že jsme toho prý hodně zajímavého řekli, ale ještě víc jen tak nakousli nebo se k tomu vůbec nedostali. 

A tak jsem si řekl - proč nenavázat hned přiště. Proto byla pro pondělí 7. ledna kolonka první host mého pořadu v roce 2019 plná už dávno před koncem roku minulého.

A o čem uslyší ti z vás, kteří si nás pustí z rozhlasového záznamu?

Zažijí neopakovatelnou atmosféru živého rozhlasového přímého přenosu, možnost vidět Miroslava Náplavu “z očí do očí”, poutavé historky jednoho z “nejkošatějších” vypravěčů o cestování, cestovatelských kamarádech i legendách, ale také o poezii a životě vůbec. Stejně tak člověka mnoha zájmů a profesí s cestováním spojených - režiséra dokumentů, spisovatele, filmaře, fotografa, organizátora festivalů s cestovatelskou tématikou.

Svět je velký a času málo. Má nejoblíbenější destinace je ale návrat domů, říká Miroslav Náplava

Z cestovatelských výprav Miroslava Náplavy

Živé vysílaní z budovy Českého rozhlasu Hradec Králové přivedlo v pondělí 3. prosince po 18. hodině k mikrofonu pořadu Na cestách s Petrem Voldánem cestovatelského „srdcaře" Miroslava Náplavu.

To všechno v sobě Miroslav Náplava nějak logicky spojuje. A tak mne ani nepřekvapuje, že mezi skoro zapomenutými cestovatelskými osobnostmi, nebo těmi, kteří měli být zapomenuti, a kterým pomáhá znovu se dostat do povědomí veřejnosti, je jednou z nejvýraznějších postav Eduard Ingriš.

Právě o něm jsme si toho tentokrát pověděli na rozhlasových vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice mnohem víc. Muž s pozoruhodným osudem, cestovatel ale například i skladatel (autor písničky Teskně hučí Niagara), spolupracovník Ernesta Hemingwaye, fotograf peruánského prezidenta, úspěšný mořeplavec na voru mezi Peru a Polynésií, filmař, bohužel nucený emigrant a navzdory tomu přesto vlastenec Eduard Ingriš si to zaslouží. Tím spíš, že je náš krajan víc než doma zatím známější a oceňovanější ve světě.

Eduard Ingriš za kamerou

Vidíte, je co poslouchat. A tak vás zvu na naše společné kafe s Miroslavem Náplavou v budově Českého rozhlasu Hradec Králové a na rozhlasových vlnách:

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související