Čím více slivovice, tím větší harafica. Pálenice na Zlínsku jsou připravené

26. červenec 2020

Drobní pěstitelé ovoce na Zlínsku hodnotí letošní úrodu jako průměrnou. I když jarní mrazy poškodily hlavně meruňky, jablek ale pravděpodobně bude víc než loni. Většina pěstitelů na jihovýchodní Moravě ovoce nepoužije jen na pečení nebo zavařování, ale také na pálení. Mít pálenku z vlastního ovoce je na Zlínsku krásný zvyk.

65letý Tomáš Poláček na své zahradě v Březnici nedaleko Zlína ukazuje své švestky. „Už můj otec pálil, měl to celkem rád. Já to taky piju, ale ne zas tolik, abych bez toho nemohl žít. Ale pořád mám nějakou zásobu,“ říká. Až nastane čas a ovoce uzraje, zamíří Tomáš Polášek na druhý konec Březnice, do zdejší pěstitelské pálenice.

„Pálit bude co, ale meruňky zmrzly a třešně shnily,“ říká Lubomír Chalupa, který provozuje pálenici se svou dcerou Markétou Kroupovou. „Začít bychom měli na konci srpna, švestky se budou pálit říjen, listopad, prosinec. Slivovice v kraji je velice oblíbená, v každé druhé, třetí chalupě kvas je, takže je pořád co pálit,“ vysvětluje Markéta Kroupová.

Čtěte také

A co to znamená, když se řekne, že po slivovici je dobrá harafica? „Předpokládám, že to bude, že máme pěknou opici. Čím více pijete, tím větší harafica,“ usmívají se otec s dcerou.

Švestek by mělo být dost

Na jiném místě – ve městě slivovicí proslaveném – tedy ve Vizovicích, začne další pěstitelská pálenice sezónu 10. srpna. „Jsme připraveni, pokud má někdo meruňky, tak se může začít objednávat na začátek srpna. Opravdu se diář začíná plnit,“ říká Miroslav Motyčka, obchodní ředitel společnosti Rudolf Jelínek. Také on odhaduje, že by letošní úroda švestek mohla být dobrá.

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

„Předpokládáme, že sezona bude o něco lepší, zatím máme zprávy z celého regionu Česka a Slovenska. Jak z těchto regionů, tak z našich sadů vidíme, že by ovoce mělo být více než v minulém nebo předminulém roce,“ ubezpečuje. Za litr absolutního alkoholu si pěstitelské pálenice na Zlínsku účtují okolo 250 korun.

autoři: Ondřej Vaňura , prh
Spustit audio

Související