Čím dál víc lidí žádá o příspěvek na bydlení. Stále to ale nejsou všichni, kteří na něj mají nárok

9. září 2022 08:33

Obyvatelům v Královéhradeckém kraji rostou náklady na bydlení a častěji v poslední době dosáhnou na takzvaný příspěvek na bydlení. Počet žadatelů se zvětšuje, stále si o ale dávku říká mnohem méně lidí, než kolik jich na ni má nárok. Více informací zjišťoval reportér Jakub Vik.

Jak rychle přibývá lidí, kteří pobírají příspěvek na bydlení?

Čtěte také

Zatímco v prvním čtvrtletí dostalo příspěvek na bydlení přes 6 tisíc domácností v Královéhradeckém kraji, ve druhém čtvrtletí to už bylo přes 7 tisíc domácností a za červenec a srpen, tedy jen za dva letní měsíce třetího čtvrtletí, je to už přes 8 tisíc domácností.

Ještě rychleji roste objem vyplacených dávek. Zatímco na začátku roku úřad vyplácel asi 20 milionů korun měsíně, teď je to už kolem 30 milionů korun za měsíc. Tedy o polovinu více.

Podle ředitele krajské pobočky Úřadu práce v Hradci Králové Martina Horáka se tak nejen zvýšil počet lidí, kteří dávku pobírají, ale zároveň pobírají i vyšší částky.

Jaký je důvod, že o tuto dávku, tedy příspěvek na bydlení, žádá stále víc lidí?

Čtěte také

Důvodem jsou zvyšující se náklady na bydlení. Díky projektu Českého rozhlasu a Výzkumné společnosti PAQ Research s názvem Život k nezaplacení máme k dispozici data, která ukazují, že v severovýchodních Čechách stouply výdaje na bydlení od začátku roku zhruba o desetinu.

Průměrná domácnost dá za bydlení 30 procent ze všech svých výdajů. Vláda by měla během září zvýšit takzvané normativní náklady na bydlení, které právě slouží pro výpočet výše příspěvku na bydlení, a tím by se zvýšila i dávka na bydlení.

Na druhou stranu, proč se o tuto dávku nepřihlásí všichni, kteří na ni mají nárok?

Čtěte také

Předně je nutné říct, že úřad práce přesně neví, kolik celkem lidí má na příspěvek nárok, jednoduše nesbírá potřebná data. Podle sociologa a spoluautora zmíněné studie Daniela Prokopa by příspěvek na bydlení mohlo pobírat 15 až 20 procent domácností Využívá ho ale jen asi 4 nebo procent.

Češi obecně státní podporu málo využívají, protože ji považují za stigma. A dále také často o takové možnosti podpory ani neví. V neposlední řadě může být například pro seniory takové zažádání, které obnáší dokládání nejrůznějších náležitostí, poměrně obtížné.

Jak je tedy možné o dávku požádat a co je k tomu potřeba?

Možné je to buď klasicky osobně na úřadě, kde občanům s vyplněním formulářů pomůže úředník. Případně je to také možné v aplikaci Ministerstva práce a sociálních věcí. Nutné je předložit doklady o výši příjmu, nákladech na bydlení, včetně energií, a vyplnit formulář o společně posuzovaných osobách. To znamená dalších členech domácnosti.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související