Chystáte se na oslavy Silvestra do Krkonoš? Potom se mějte na pozoru a dodržujte dopravní pravidla

29. prosinec 2022 10:43

Trutnovská policie posiluje hlídky v terénu. A to především na silnicích vedoucích do horských zimních středisek, kam míří spousta lidí strávit poslední dny tohoto roku. Policisté namátkově kontrolují řidiče i stav vozidel. Kde konkrétně? Otázka pro Kateřinu Kohoutovou, která vyrazila do terénu s jednou ze zasahujících hlídek.

Čtěte také

Úplně konkrétní být pochopitelně nemůžu, abych nezmařila plány policistů, tak jen řeknu, že jsme právě na jednom velmi frekventovaném místě na trase do velkého krkonošského města. už je tu spousta turistů a provoz na silnici houstne.

Tyto dny vyráží na svahy mnoho lyžařů a také běžkaři a skialpinisté na horské túry. Někteří ovšem neodolají nabídce svařeného vína nebo punče a pak přesto usednou za volant svého vozu a míří na své ubytování. Ovšem v tom případě je na problém zaděláno.

Podle zkušeností policistů právě koncem roku bývá takovým problémů nejvíce.

Co policisty hlavně zajímá? A zaměřují se na nějaká konkrétní místa nebo lokality?

Čtěte také

Jak už jsem naznačila, policisté se při kontrolách zaměřují zejména na alkohol a další návykové látky. Těchto testů provedou za hodinu opravdu desítky.

A už se také setkali s tím, že polští turisté vůbec nevěděli, že v České republice platí nulová tolerance alkoholu za volantem. Tak si polský řidič dal v klidu na sjezdovce svařené víno a potom řídil svůj vůz. Tedy jen do té doby, než ho policisté zastavili. A pak se tedy dost divil.

Čtěte také

Dále dopravní policejní hlídky zajímají doklady od vozidla a to zejména z důvodů možných krádeží auta tady na horách. A potom také pochopitelně stav vozidla. Kontrolovat chtějí hlavně místa s velkou koncentrací turistů. Tam bývají největší bujaré silvestrovské oslavy.

Jak dlouho zvýšený policejní dohled na horských silnicích potrvá?

Policisté plánují zvýšený dohled až do konce roku a to v podstatě 24 hodin denně. Mají připraveny dostatečné zásoby testovacích zařízení na alkohol. Ale ani první dny nového roku nepoleví v kontrolách, protože se předpokládá, že lidé budou z horských středisek hromadně odjíždět domů.

Spustit audio

Související