Chtěli jen zkušebnu, mají studio. O nahrávání v domově mládeže mají žáci obrovský zájem

13. říjen 2022

Domov mládeže v Pardubicích nabízí studentům možnost pracovat v nahrávacím studiu. Za několik let tam vznikla řada autorských i neautorských písní. Podporu tam dostávají také nesporné talenty.

Nápad vybudovat při domově mládeže 4you Deep Studio vznikl v roce 2019. „My jsme měli požadavek vytvořit lepší zkušebnu pro žáky, ale paní ředitelka přišla s nápadem proč dělat něco tak malého, že bychom mohli zároveň vytvořit studio,“ říká hudebník a šéf studia Roman Pachovský.

Příjemné a profesionální

Studio slouží hlavně pro rozšíření zájmové činnosti. „Ono je smutné, když žáci, nejenom z konzervatoře cvičí na hudební nástroje někde ve sklepích, kde jsou rozvody, kde i ruší žáky v ubytovací části, protože pak se to rozléhá po chodbách. Chtěli jsme rozšířit nabídku se vším všudy a na patřičné kvalitativní úrovni,“ dodává ředitelka Domova mládeže a školní jídelny Pardubice Alena Krabcová.

O práci ve studiu je velký zájem. „Zájem je slabé slovo. I kdybychom tam trávili 24 hodin, tak si myslím, že to je málo. Měli jsme snahu mít tam i interprety z venčí, první kdo nás navštívil, byla Vypsaná Fixa, měli jsme tam i Natálii Grossovou, ale zájem ze strany žáků je tak obrovský, že se věnujeme hlavně jim,“ vysvětluje Roman Pachovský.

Studio nejenom pro muzikanty

Hodně času tráví ve studiu i zájemci o práci se zvukem. „Přicházejí k nám i žáci, kteří nejsou zdatní ve hře na hudební nástroj, ale zajímá je ovládání techniky. Často jsou překvapení, co to dá práce, než nahrávka vznikne. Ale máme tam třeba i blogery, takže některé z dívek si nahrávají čtený text. Vznikají různé hudební žánry, děti si točí klasiku, ale máme tam i žáky, kteří se zajímají o rap. Ta škála je obrovská,“ říká Roman Pachovský.

Anežka Šolcová, Alena Krabcová a Roman Pachovský

Velkou devizou studia je také výběr hudebních nástrojů. „Dneska si koupit kvalitní hudební nástroj, se kterým jdete nahrávat je velký zásah do financí, takže i na to jsme se připravili. Máme tam kvalitní bicí nástroje, elektrické a akustické kytary, basovou kytaru, různé perkusní nástroje, vynikající činely,“ vyjmenovává Roman Pachovský.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.