Chrudim už má stavební povolení na dopravní terminál. Ten bude nejdřív za dva roky

23. duben 2018 13:30

Místo záplatovaných chodníků a silnic nové náměstí, kašna a také parkoviště. Tak by měl vypadat dopravní terminál v Chrudimi. Město už na něj dostalo stavební povolení. Jenže zatím chybí peníze.

Radnice cenu za kompletní proměnu prostoru před železničním nádražím a nejbližšího okolí odhaduje asi na šedesát milionů korun. Spoléhá na peníze určené pro rozvoj Hradecko-pardubické aglomerace. Pokud s žádostí uspěje, mohla by Chrudim získat dotaci, která by pokryla víc než polovinu nákladů.

Původní plán byl ještě velkorysejší, chrudimská radnice se snažila plán spojit ještě s úpravami autobusového nádraží, s jeho majiteli se ale nedohodla.

Parkoviště s nabíječkou pro elektromobily

Hlavní cíl je posunout vzhled nádraží trochu modernějším směrem. A také usnadnit cestujícím přesednout na vlak nebo autobus. Proto budou součástí úprav nové parkovací plochy - patnáct míst přímo před železniční stanicí, 40 v místě nákladního nádraží, kde město odkoupilo pozemky a dalších 55 míst v ulici pod nádražím (Škroupova). Tam by také měly být čtyři dobíjecí stanice pro elektromobily.

Chrudim ale bude mít dopravní terminál nejdřív za dva a půl roku. Termíny jsou v pravidlech veřejné zakázky stanovené tak, že práce začnou v červenci 2019 a skončí v říjnu 2020. Všechno se ale bude odvíjet od toho, jestli město dostane na terminál dotaci.

Spustit audio