Chřipková epidemie v Královéhradeckém kraji nabírá na síle

20. únor 2018 10:00

Chřipková epidemie v Královéhradeckém kraji neustupuje. Kvůli velkému počtu nemocných hygienici stále evidují zákazy návštěv v 8 krajských zdravotnických zařízeních a uzavřená je i jedna mateřská škola. Nejvíce nemocných s infekcí dýchacích cest je na aktuálně na Jičínsku, naopak nejméně pacientů mají lékaři na Rychnovsku.

Největší nárůst onemocnění chřipkou byl v posledním týdnu hlavně mezi pacienty středního věku. Lékaři žádný velký pokles nemocných zatím neočekávají a to i přesto, že tento týden odstartovaly v Královéhradeckém kraji jarní prázdniny.

Chřipku si totiž mezi sebou předávají hlavně rodinní příslušníci, říká praktická lékařka Jevgenija Truhlářová: „Tady naproti v ordinaci na dětském oddělení byl v minulých týdnech nárůst chřipky. A rodiče i prarodiče, kteří hlídají ty nemocné děti, tak se od nich nakazí. Většinou se nechtějí dávat očkovat, protože říkají před onemocněním, že na chřipku netrpí."

Podle krajských hygieniků je aktuálně nejvíce rozšířená chřipka typu B, která nevyvolává pandemie a probíhá spíše v lokálních, pomaleji se šířících epidemiích. I přesto se počet nemocných blíží k hranici dvou tisíc na 100 tisíc obyvatel.

Chřipka a nachlazení

„Aktuálně evidujeme 1945 nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Což představuje nárůst oproti minulému týdnu téměř o 10 procent," říká za Krajskou hygienickou stanici Veronika Krejčí.

Podle lékařů lidé v posledních letech chřipku stále častěji podceňují a nemoc se snaží přecházet.

„Nejhorší je, že si nejdou lehnout. Je důležité zůstat tři až čtyři dny v posteli. A pokud se to nezlepší, tak si dojít k lékaři. A pak teprve nastává antibiotická léčba," vysvětluje praktická lékařka Jevgenija Truhlářová.

Při současné epidemi je nejlepší prevencí aktivní pohyb na čerstvém vzduchu, otužování a pravidelný přísun vitamínů. Hygienici radí i pravidelné větrání místnosti a používání jednorázových kapesníků.

Nemoc, lék, prášky, chřipka, nachlazení (ilustrační foto)
Spustit audio

Související