Chřipková epidemie je podle hygieniků na vzestupu. Respirační infekce tak postihují i zdravotníky

14. únor 2019 08:44

Chřipka v Královéhradeckém kraji je stále ve fázi epidemie. Nárůst počtu nemocných evidují zdravotníci nejen u pacientů, ale i u personálu. Například ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je v těchto dnech častější zástup lékařského i nelékařského personálu z důvodu vyšší nemocnosti. 

Očkování proti chřipce. Kdy je ten správný čas? Jaká jsou rizika? Poradí vám MUDr. Jiří Beran

prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. v naší radioporadně na téma: očkování proti chřipce. Kdy je ten správný čas se nechat očkovat? Jaká jsou rizika? Odhad letošní chřipkové sezóny. 

„Určitě jsme zaznamenali vyšší nemocnost mezi personálem," potvrzuje hlavní hygienička Fakultní nemocnice v Hradci Králové Lenka Hobzová.
„Chřipka se netýká jen pacientů, ale samozřejmě i nás, zdravotníků. Pokud by tato nemocnost byla ve větším rozsahu, tak bychom museli případně uzavírat lůžková oddělení. Což se zatím neděje."

Proto epidemiologové sledují postup chřipky v nemocnici i mimo ni.
„Většinou to začíná od Jičínska, já říkám od hor. A zvažujeme například omezení plánovaných příjmů, abychom měli dostatečnou volnou kapacitu na přijímané pacienty s chřipkou."

chřipka není rýma

Takových je teď hospitalizováno asi 35 a celkově v letošním roce s respiračními nemocemi a chřipkou evidují zhruba 150 přijatých pacientů. Podstatná jsou tedy i preventivní opatření pro zaměstnance.
„Já, jako epidemiolog, společně s lékaři kliniky infekčních nemocí obcházíme všechna klinická pracoviště, upozorňujeme na závažnost chřipky a na důležitost očkování personálu. Letos se nám podařilo zvýšit proočkovanost na dvojnásobek."

Velmi podobná je situace také v ostatních krajských nemocnicích. I tady evidují nárůst nemocných zaměstnanců.

chřipka

Bezplatné očkování jim pak v některých nabízejí jako benefit, říká mluvčí Zdravotnického holdingu Magdalena Doležalová: „Například v loňském roce tuto nabídku využilo 170 zdravotníků v Náchodě a zhruba 50 zdravotníků v Trutnově. V Jičíně zatím tuto možnost zaměstnanci nemají, ale vedení nemocnice o ní uvažuje."

Podle hygieniků se dá očekávat, že nemocných chřipkou a respiračními infekcemi v Královéhradeckém kraji ještě přibude, aktuální výsledky pro tento týden pak zveřejní Krajská hygienická stanice v pátek odpoledne.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související