Chovatelský den Zemědělské akademie a gymnázia Hořice. Veřejnost uvidí všechna zvířata i techniku

23. květen 2022

Zemědělská akademie a gymnázium Hořice pořádá ve čtvrtek 26. května Chovatelský den na svém školním statku. Všechny vás přišel pozvat ředitel školy Ing. Stanislav Neuman a studentka 3. ročníku oboru agropodnikání Markéta Pozděnová.

Blíží se konec května, za chvilku potom konec školního roku, už je to na spadnutí. Markéto, jak se daří?
Markéta Pozděnová: Známky ještě nejsou uzavřené, čekají nás ještě nějaké písemky. Ale snad toho bude tak přiměřeně.

Stanislav Neuman a Markéta Pozděnová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pane řediteli, kolik se přihlásilo nových studentů?
Stanislav Neuman: Přihlásilo se hodně studentů, v téhle chvíli můžeme říct, že máme školu téměř zaplněnou, zbývá jen několik míst na některých oborech, ale jinak máme školu plnou.

Ukážeme naši malou zoologickou z plemen hospodářských zvířat. Stěžejním bodem programu budou především jezdecké disciplíny a koně.
Ing. Stanislav Neuman, ředitel Zemědělské akademie a gymnázia Hořice

Vaše škola nabízí osmileté gymnázium, vyšší odborné vzdělání a střední maturitní i učební obory. S jakým zaměřením? Máte toho hodně.
Stanislav Neuman: Máme toho hodně, škola stojí na takových třech základních pilířích. Tím jedním je osmileté gymnázium, dalším jsou zemědělské obory, kde je to speciálně maturitní obor agropodnikání a pak učební obory zemědělec - farmář a opravář zemědělských strojů. A potom máme sociální zdravotní obory a to je sociální činnost a učební obor ošetřovatelka.

Čtěte také

Markéto, vy jste ve třetím ročníku agropodnikání, už víte, co z vás bude? Máte už své plány?
Markéta Pozděnová: Chtěla bych pokračovat na vysokou školu do Prahy nebo do Brna v tom samém oboru.

Kde máte, pane řediteli, nejvíc napilno? O které vaše obory je největší zájem?
Stanislav Neuman: Já bych řekl, že téměř o všechny. Trošku problém je víceleté gymnázium, kde už demografická křivka malinko klesá, ale jinak, ať to jsou sociálně zdravotní nebo zemědělské obory, ty máme zaplněné.

Máme na školním statku velkou dojírnu, obrovské stáje pro skot i jezdeckou stáj pro koně. Vypomáháme tam při praxi a to mě hodně baví.
Markéta Pozděnová, studentka Zemědělské akademie a gymnázia Hořice

A co třeba učební obory? Věřím, že vaši studenti by mohli najít dobré uplatnění.
Stanislav Neuman: Všichni, kteří u nás vystudují, najdou uplatnění. Ale letos se hlásí poměrně hodně adeptů i na učební obory, tedy i ty budeme mít plné.

Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice

Zemědělská akademie je specifická, je tam spousta odborných předmětů. Kdo je vyučuje? Jsou to i lidé s vlastní praxí?
Stanislav Neuman: Určitě. Samozřejmě základní, teoretické předměty jako český jazyk nebo angličtina, učí specialisté učitelé. Ale na odborné předměty angažujeme i odborníky z praxe, kteří přináší reálnou zkušenost přímo našim dětem, a to je k nezaplacení.

Takže to jsou třeba i farmáři?
Stanislav Neuman: Většinou ano. Jsou to technici, agronomové a lidé z praxe.

Velkou výhodou je váš školní statek, protože praxe v tomto oboru je prostě nenahraditelná. Statek prošel velikou modernizací, co tam všechno máte?
Markéta Pozděnová: Máme tam velkou dojírnu, obrovské stáje pro skot, jezdecká stáj tam je také. A máme i drůbež, ovce a kozy.

Čtěte také

Péče o zvířata musí mít na takovém statku nějaký systém. Studenti přijdou na praxi, ale to by asi samo o sobě nestačilo, protože péče musí být celodenní. Kdo ji tedy zajišťuje?
Markéta Pozděnová: Tak od toho tam jsou pracovníci statku. My tam přijdeme a vypomáháme jim, když máme praxi. A to mě hodně baví.

Aby se takový farmář uživil, tak se musí hodně otáčet. Pane řediteli, myslíte, že mají vaši studenti šanci se uchytit?
Stanislav Neuman: Určitě mají šanci se uchytit a mnoho z nich se už do toho i pustilo a farmy jim fungují. V zemědělské praxi pracují a jsou spokojeni.

Markéto, uvažovala byste o něčem takovém?
Markéta Pozděnová: O vlastní farmě asi úplně ne. Spíš pracovat u někoho.

Čtěte také

Kdo by chtěl podívat, jak to chodí na školním statku v Hořicích, tak může přijet ve čtvrtek 26. května, kdy pořádáte Chovatelský den. Co všechno chcete ukázat?
Stanislav Neuman: Chceme kompletně ukázat náš školní statek. To znamená, ukážeme naši malou zoologickou z plemen hospodářských zvířat. To se týče skotu, budou tam prasátka, bude tam drobnochov, slepičky, ovce, kozy, dokonce i osel, ale stěžejním bodem programu budou především jezdecké disciplíny a koně. Tady předám slovo kolegyni.
Markéta Pozděnová: Rodiče i děti se u nás můžou těšit na ukázky drezurních vystoupení, co si žáci připravili. Hobby horsing, soutěž spřežení poníků tam bude, ukázka tří hříbat, která se nám nově narodila, drezurní vystoupení dam v šatech a také atraktivní skok mohutnosti.

Koně, to je vaše velká láska. Byla to láska ještě předtím než jste přišla na tuto školu?
Markéta Pozděnová: Ano, už odmalička mě děda vedl ke koním.

Čtěte také

Budou si moci návštěvníci Chovatelského dne i něco sami vyzkoušet?
Markéta Pozděnová: Určitě. A bude připravena i projížďka kočárem.
Stanislav Neuman: Návštěvníci si budou moci povodit a pohladit telata, budeme tam mít vystavenu zemědělskou techniku, takže bude možnost sednout si do traktoru, do kombajnu, prohlédnout si celý areál.

To je spousta lákadel. Od kolika do kolika hodin bude statek 26. května otevřený?
Stanislav Neuman: Program pro děti je ráno od 9:00 hodin zhruba do 11:30 hodin, protože většina škol se pak vydá zpátky na oběd. A pro veřejnost bude program pokračovat až zhruba do 14:30 hodin odpoledne.

Ještě jednou tedy zveme na Chovatelský den Zemědělské akademie a gymnázia Hořice ve čtvrtek 26. května s panem ředitelem Stanislavem Neumannem a studentkou Markétou Pozděnovou.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související