Chovatel ovcí v Krkonoších našel v ohradě živou vlčici. Taková událost nemá v republice obdoby

3. srpen 2018 15:16

V ohradě s ovcemi u Vrchlabí ve východních Krkonoších našel chovatel ovcí živou přes rok starou vlčici. S největší pravděpodobností šlo o členku smečky, která mu ve čtvrtek zadávila čtyři ovce. 

Pracovníci národního parku odhadují, že se jednalo o migrujícího jedince. Samice je podle nich součástí smečky. Vlčice uvízla v ohradě, protože se bála elektrického ohradníku.

Mladý vlk zapózoval před fotopastí na Rýchorách. Krkonoše se opět stávají jejich zájmovým územím

Mladý vlk zapózoval před fotopastí na Rýchorách

Vlk z Krkonoš vymizel v polovině 19. století. Posledního zastřelili na české straně hor v roce 1842 (na polské v roce 1810). Po mnoha desetiletích se objevil v listopadu 2011, tehdy to bylo také na Rýchorách, a v srpnu 2016 na Erlebachových Boudách. V obou případech po sobě vlci zanechali důkazy v podobě stržené ovce, respektive telat. 

Podle Náměstka ředitele Krkonošského národního parku Jakuba Kašpara jde o výjimečnou událost: „Ta výjimečnost situace je v tom, že chovatel našel živého vlka uvnitř ohrady s ovcemi. Ten vlk nedokázal ohradu opustit. Pravděpodobně k tomu došlo tak, že když ta mladá vlčice zkoušela tu ohradu opustit, tak dostala ránu elektrickým ohradníkem. A dostala ji nejspíš opakovaně. Takže potom už se bála ohradníku."

Lidé ze Správy národního parku už zvíře pustili na svobodu.

První potvrzený novodobý výskyt vlka v Krkonoších je z letošního června, kdy fotopast na Rýchorách zachytila mladého jedince. Podle ochranářů vlci do Krkonoš míří pavděpodobně z východu.

Vlk

„Zvíře nebylo určitě samo. Sama by tato mladá vlčice zřejmě nezabila čtyři ovce a hlavně by je za noc nedokázala tolik zkonzumovat,“ říká zoolog Správy KRNAP Jiří Flousek s tím, že velikost skupiny zůstává otázkou. „Mohli to být jen dva vlci, ale klidně i větší skupina, třeba čtyři zvířata,“ dodává Flousek.

Na Broumovsku se údajně objevil vlk. Karkulku ještě nikdo neviděl!

Vlk

Na Broumovsku se prý pohybuje vlk. V minulých dnech ho vidělo několik lidí, jednomu člověku se zvíře dokonce podařilo vyfotit. Jde skutečně o vzácnou šelmu a pokud ano, mají z ní mít lidé obavy?

Správa KRNAP nemá žádné doklady, které by hovořily pro to, že se v Krkonoších zabydlela stabilní smečka vlků. „Jde o další pokračování vlčích návštěv u nás, které začaly už v zimě 2011/2012. Je fakt, že jejich návštěvy jsou stále častější a letos už se neodehrávají jen na sněhu, ale i toto byli nejspíš pouze vlčí návštěvníci Krkonoš a nikoli obyvatelé,“ říká náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar.

Vlci se do Krkonoš vracejí převážně za potravou. Šlo zatím o třetí případ napadení hospodářských zvířat. Jinak vlci loví mnohem raději zvířata ve volné přírodě - ať už jde o větší živočichy, jako je srnec, jelen nebo divoké prase, nebo menší zvířata, jako zajíci, králíci nebo různí hlodavci. „Po vlčích návštěvách v Krkonoších zůstávaly donedávna jen stopy ve sněhu či po jejich lovu. Až letos v červnu se jeden z mladých vlků nechal zvěčnit ve východních Krkonoších fotopastí - a teď tato mladá vlčice nedobrovolně počkala dokonce na osobní identifikaci,“ říká Kašpar.

Vlci na Broumovsku páchají škody (ilustrační foto)

Vlci do Krkonoš mohou přicházet z různých směrů - ať už z jihozápadu z oblasti CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, z lesů na západ od polské Jelení Hory, či z východu z oblasti CHKO Broumovsko či Vraních hor (Góry Krucze).

Chovatelé, kterým vlci způsobí škody na jejich stádech, mohou získat náhradu škody prostřednictvím krajského úřadu - je ale třeba v případě útoku kontaktovat Správu KRNAP, abychom mohli potvrdit, že šlo skutečně o napadení vlky.

Chovatelé mohou využít také nabídky Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) a zapůjčit si od ní elektrické ohradníky, nebo využít nabídky finanční podpory z Operačního programu Životní prostředí na nákup ohradníků či zdrojů energie pro ně, či na pořízení pasteveckého psa. Bližší informace na webu www.navratvlku.cz, případně na nejbližším pracovišti AOPK ČR či u kolegů z programu Šelmy Hnutí DUHA (www.selmy.cz).

autoři: Milan Baják , P. Krupková | zdroj: KRNAP
Spustit audio

Související