Chorvatští hasiči jsou v pohotovosti

27. červenec 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku se objevila salmonelóza, ošetření vyhledalo padesát lidí. Požáry lesních porostů jsou v Chorvatsku opět aktuální. Problémy s vodou na ostrově Pag se daří odstranit jen částečně. Na Istrii bude pršet, jinak bude stále teplo.

Požáry lesních porostů jsou v Chorvatsku opět aktuální. Hasiči bojovali včera od čtyř odpoledne s požárem dubového lesa v Briševu. Při akci zasahovaly i vrtulník a letadlo. Technika vydatně pomohla proti šíření ohně a vyšším škodám. Požár se podařilo zlikvidovat kolem půl sedmé v podvečer, příčiny jeho vzniku stále nejsou jasné.

Boje se však svádí i s infekcí. V Novalji na ambulanci včera přijali padesátku lidí, u nichž se projevila nevolnost, průjem a vyšší teplota. Šlo o lidi ve věku 20 až 25 let, kteří v různých restauracích jedli rozdílná jídla. Infekce, jejíž příčina zatím není známa, se šíří. Na místo se proto vydali zástupci chorvatské epidemiologické služby. Spekuluje se o tom, že za špatnou situaci může nedostatek vody a špatné hygienické podmínky na ostrově Pag. Více ukážou analýzy, na nichž se pracuje - pravděpodobně jde o salmonelózu.

Problémy s vodou na ostrově Pag, o nichž jsme vás informovali v minulých dnech, se částečně podařilo odstranit. Ve většině hotelů a v některých kempech už voda, s výjimkou doby od 11. do 17. hodiny, teče. Obce na Pagu se dohodly na redukci spotřeby vody, což ale vedle dílčích úspěchů přineslo i problémy. Někde totiž dohodu nedodržují a mezi představiteli obcí dochází ke konfliktům.

Společnost Damlmacijavino je na prodej. Podnik, založený roku 1862, má už delší dobu finanční problémy. Firma, která je pátým největším chorvatským vývozcem, dluží státu přes 300 milionů kun za odvody za zaměstnance.Stát část dluhu firmě po převodu na nového majitele odpustí.

Ceny a kurzy

Chybět nemohou ani praktické informace o dopravě, počasí nebo finančních záležitostech.

Síť INA, která slíbila po celou letní sezónu držet stabilní a na chorvatském trhu prakticky nejnižší cenny pohonných hmot, zatím své slovo drží - i pro dnešek a zítřek platí, že litr Euro Supru 95, tedy bezolovnatého benzínu, stojí rovných 8 kuna, za Eurodiesel zaplatíte 7.35.

Za českou stokorunu dostanete ve Splitské bance 24 kuna a 94 lipa, za sto slovenských korun vám v témže bankovním ústavu nabídnou 18,60. Kursy dalších chorvatských bank se mírně liší, výraznější rozdíly najdete u jednotlivých soukromých směnárníků.

Provoz na většině hlavních přímořských komunikací je střední hustoty, kratší zdržení očekávejte především na Jadranské magistrále v oblasti Omiše, kde je doprava řízena studenty policejní akademie a kde se tvoří kolony. Mírné potíže mohou nastat i na některých dálnicích, kde se stále pracuje, podle informací chorvatského Autoklubu tam ale delší čekání nehrozí. Hraniční přechody hlásí bezproblémové odbavení v obou směrech a přesně na čas jezdí i trajekty a další lodní spoje.

Počasí

Nad Istrií se zítra opět zatáhne a přijdou bouřky - aspoň to tvrdí meteorologové, kteří ale jedním dechem dodávají, že i přesto bude v severní části Jadranu stále teplo - na Istrii dosáhnou teplotní maxima 34 stupňů. Prakticky stejné teploty v rozmezí od 33 do 35 stupňů by měly být i ve zbývající části pobřeží jen s tím rozdílem, že v okolí Dubrovníku bude polojasno, ve střední Dalmácii jasno. Teplota moře se pohybuje mezi 24 a 26 stupni.

Velmi slabý vítr bude vát jachtařům - foukat bude vítr především západních směrů o rychlosti do osmi uzlů, někde se dá dokonce čekat bezvětří. Na otevřeném moři a v bouřkách vítr zesílí. Viditelnost čekejte mezi 10-20 kilometry, pouze místy na otevřeném moři v mlžném oparu do čtyř kilometrů. Moře bude převážně na stupni jedna, místy na dvojce.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu