Chorvaté slaví státní svátek

4. srpen 2006
Vysílání v Chorvatsku 2009

Chorvaté zítra slaví státní svátek, některé obchody budou mít zavřeno. V Chorvatsku se objevilo další podezření na salmonelózu. V dalších dnech bude na Jadranu polojasno a teploty kolem 27 stupňů.

Chorvaté mají zítra státní svátek, což pro turisty znamená zejména to, že bude ve státních institucích a obchodech zavřeno. Do Kninu na slavnosti se chystá i chorvatský prezident Stepan Mesič. Před jedenácti lety, 5. srpna 1995, skončila třídenní válečná operace Oluja (bouře), která ukončila existenci takzvané Srbské autonomní krajiny, jejímz hlavním městem byl Knin. Osvobozením zmíněných míst Chorvatsko téměř nabylo své původní podoby.

Na Istrii včera vládl pěkný nečas a na vlastní kůži to kolem 18. hodiny pocítili zejména cestující na lodi Mikula, která plula z Rovinje. Loď, do níž začala natékat voda, musela nouzově zakotvit u Kolony, kde vystoupilo všech 44 pasažérů. Událost se obešla bez zranění.

Homosexuálové jsou také lidé. Tento nápis najdete na billboardech, které jsou v současnosti k vidění třeba ve Splitu. Důvodem není nic jiného než přimět veřejnost k přemýšlení nad právy homosexuálů a jejich integritou do společnosti. Až do půlky srpna lze velkoformátové plakáty najít v patnácti městech, například v Záhřebu, Pule, Zadaru a Dubrovníku.

Někteří turisté, ubytovaní v hotelovém komplexu Babin Kuk se zpočátku týdne nakazili salmoneloźou. Problémy jim způsobily zákusky z hotelové cukrárny. Komplikace se táhne už od víkendu, kdy se nakazilo patnáct lidí. Turisté skončili v nemocnici a cukrárna už třetí den nepeče. Navíc je pod bedlivým dohledem místních hygieniků.

Ceny a kurzy

I dnes jste v síti čerpacích stanic INA, která je mimochodem stále jednou z nejlevnějších v Chorvatsku, zaplatili za litr Eurosuperu 95 rovných 8 kuna, za litr Eurodieselu po vás chtěli 7 kuna a 60 lipa. Na ostatních stanicích bývají pohonné hmoty dražší. Znovu upozorňujeme, že evropské normy pro pohonné hmoty splňují pouze zmíněná paliva Eurosuper a Eurodiesel.

Nechybí moc a česká koruna se k chorvatské kuně dostane na přesný poměr 4:1 - dnes ve Splitské bance nabízeli za českou stokorunu 24 kuna a 93 lipa, za sto korun slovenských byste v témže peněžním ústavu dostali 18,66.

Mimochodem při výměně peněz v Chorvatsku si dávejte pozor, zejména v hotelech. Chorvatský zákon směnárnám povoluje upravit si kurz. Každá ze směnáren podepisuje smlouvu s některou z domácích bank. Posléze přebírá její kurz nebo vytváří svůj. Teoreticky se vám tedy může stát, že za sto euro obdržíte sto kuna. Turisté v hotelu Histria v Pule tak dostali za stoeurovku pouhých 697 kuna. Buďte tedy obezřetní a mějte na paměti, že byste v tomto případě měli dostat alespoň 720 kuna.

Doprava

Chorvatský autoklub hlásí zvýšený provoz na Istrii a na trasách, vedoucích k hraničním přechodům mezi Chorvatskem a Slovinskem. Kolona se vytvořila u tunelu Sveti Rok směrem k Záhřebu, čekající auta tvoří šňůru o délce zhruba pěti kilometrů. Potíže jsou i u mýtného Lučko, kde počítejte zhruba s dvacetiminutovým zdržením.

Hraniční přechod Kaštel hlásí na výjezdu kolonu o délce 12 kilometrů a jednoduché to není ani na přechodu Macelj - může se stát, že vás dopravní policie odkloní a navede na přechod Lupinjak.

S výjimkou trajektového přístaviště Merak na ostrově Cres, kde stojí čekající auta ve zhruba půlkilometrové koloně, jezdí všechny ostatní trajektové spoje bez problémů.

Počasí

Na většině území Chorvatska by zítra mělo být polojasno s přeháňkami a ojedinělými bouřkami, a to především ve střední a jižní Dalmácii. Nejnižší noční teploty budou mezi 18 a 22 stupni, přes den vyšplhá rtuť teploměru někam mezi 25 a 28 stupňů. Pohled do aktualizované dlouhodobé předpovědi říká, že by podobný ráz teplot měl vydržet i příští týden, pršet ale bude jen výjimečně.

Jachtaři se musí na otevřeném moři severního a středního Jadranu připravit na vítr o rychlosti 35 - 45 uzlů a na neveriny, to je nejdůležitější zpráva předpovědi. Ta dále říká, že tlaková níže se slábnoucí studenou frontou se přesouvá dále na jihovýchod, což ještě během noci přinese místní bouřky. Moře bude na stupni 2-3, místy na čtyřce, viditelnost očekávejte mezi 10 a 20 kilometry. Jihozápadní vítr bude vát většinou o rychlosti do 15 uzlů.

autor: lcz
Spustit audio

Více z pořadu