Chlumec nad Cidlinou musí změnit plány výstavby protipovodňových opatření. Městu chybějí pozemky

12. listopad 2022 22:07

Město Chlumec nad Cidlinou na Královéhradecku se zatím nemůže pustit do výstavby protipovodňových opatření v takovém rozsahu, v jakém by potřebovalo. Chybí totiž část potřebných pozemků, a tak se radnice rozhodla hledat jinou cestu.

Čtěte také

„Nacházíme se právě v onom záplavovém území u Kladrubského mostu. To nejsou Kladruby nad Labem, to je místní část Chlumce nad Cidlinou. Tato obec je také zaplavována jak vodou z Bystřice, tak i vodou z Cidliny,“ říká bývalý starosta Chlumce nad Cidlinou a dnes zastupitel a radní Miroslav Uchytil z KDU-ČSL.

Stojí na místech, kde za víc než čtvrtstoletí svého starostování zažil s velkou vodou spousty krušných chvilek.

Ta zatím poslední přišla v roce 2013, vzpomíná. „Ty poslední škody byly veliké, protože jsme smutně ustupovali každých pět minut asi o deset metrů. Jak rychle ta voda stoupala.

Tehdejší povodně zničily především místní sportovní areály, na které bylo město pyšné - fotbalový stadión a koupaliště. Aby se to neopakovalo, pustili se už před několika lety v Chlumci do příprav protipovodňových opatření.

Čtěte také

Podle nezávislého starosty Vladana Kárníka připravili dvě etapy. Jedna má chránit město samotné, druhá místní část Lučice. „V místní části Lučice už je to na dobré cestě, protože teď nám posuzují na Ministerstvu zemědělství zda je ten projekt smysluplný a je v pořádku. U města Chlumec nad Cidlinou je to trošku složitější, protože tam kvůli majetkoprávním vztahům řešíme, jak z toho ven.

Pod pojmem majetkoprávní vztahy se i tady skrývá to, že se město dosud nedokázalo dohodnout s jedním majitelem pozemků. A dál to zkoušet momentálně nechce. „My jsme tu diskusi vedli opakovaně a došli jsme k tomu, že tudy cesta nevede. To znamená, že se snažíme jít po vlastních pozemcích nebo tak, abychom nezasáhli do pozemků cizích vlastníků a nemuseli to řešit. Protože to v tuto chvíli řešení nemělo, nebo mělo, ale za spoustu peněz.

Čtěte také

Radnice v Chlumci nad Cidlinou tak nechala zpracovat studii, která by měla ukázat, jestli by nepomohlo třeba zvýšení valu. Se situací se bude teď seznamovat nové zastupitelstvo, podle starosty Vladana Kárníka jde o jednu z priorit města.

Problémem jsou ale peníze, říká Vladan Kárník. „Původní odhad byl něco kolem 90 milionů, ale můžeme se samozřejmě bavit o procentuálním navýšení. A to vůbec nedokážu predikovat, jak to bude vypadat s inflací, se stavebními pracemi a se soutěží. Takže vůbec nedovedeme říct, kolik to vlastně bude stát po soutěži. Ale bavme se o 100 milionech korun.

Úplně blízko k výstavbě protipovodňových opatření v Chlumci nad Cidlinou na Královéhradecku tedy zatím nejsou, vzdát to ale ani nové zastupitelstvo podle starosty rozhodně nechce.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související