Chemici z Olomouce pomáhají kriminalistům. Usvědčí střelce díky otiskům prstů na místě činu

23. květen 2018

Olomoučtí chemici přišli s nápadem, jak usvědčit střelce podle otisků prstů přímo na místě trestného činu. Impulsem byly teroristické útoky v Paříži. Kriminalisté mají o novou metodu zájem. Je sice náročnější než ta klasická, může ale pomoct tam, kde chybí svědci nebo jiné důkazy.

„Představme si modelovou situaci, kdy na místě činu dojde ke střelbě a pachatel zanechá někde otisk prstu. Metodou, která umožňuje zobrazení prvků na otisku prstu, jsme schopni dokázat, jestli pachatel skutečně střílel, nebo jenom manipuloval se zbraní či střelivem,“ vysvětluje jeden z autorů metody Martin Švidrnoch.

Jeho kolega Tomáš Pluháček dodává, za nápadem stojí jeho stáž ve Francii, kde pobýval právě v době teroristických útoků v Paříži v listopadu 2015. Přemýšlel nad tím, zda pachatelé nechali na místě otisky a jestli by se nedali využít k jejich identifikaci.

Diagram postupu při analýze otisků prstů a identifikaci pachatele

„Byl to jeden z hlavních důvodů. Když jsem se vracel ze stáže z Francie, bylo období teroristických útoků v Paříži. Byl to první impuls, po kterém jsme zamýšleli nad analýzou latentního otisku prstů. Ptali jsme se, zda jsme vůbec schopni na základě otisků prstů na místě činu identifikovat pachatele a zároveň získat informace, jestli ta podezřelá osoba střílela, nebo ne,“ říká mladý chemik.

Metoda je časově náročnější, zato přesnější

Analýza ve specializované laboratoři je sice delší, trvá několik hodin, ale zato přesnější. A stačí jim k tomu rozbor prvků z povýstřelových zplodin, jako jsou například olovo, baryum, antimon či rtuť. S kriminalisty spolupracují dlouhodobě při společných přednáškách. Ti jejich postup považují za objevný. „Kriminalisté byli z tohoto postupu nadšení a v současné době jsme se snažili upravit tuto metodu tak, aby byla aplikovatelná na reálné stopy,“ doplňuje Pluháček.

Chemici teď musí metodu potvrdit analýzou více vzorků, poté ji chtějí nabídnout policii. Spolupracovník vědců a soudní znalec z oboru kriminalistiky Jan Aufart potvrzuje, že se metoda může uplatnit tam, kde chybí svědci nebo jiné zdroje důkazů: „Metoda je nová, dobrá, funguje a lze ji využívat v kriminalistice.“

Olomoučtí analytičtí chemici spolupracují s kriminalisty dlouhodobě, především při přednáškách z oboru forenzní chemie. Jejich studenti i laická veřejnost znají některé probírané postupy z detektivních seriálů. I nová metoda identifikace střelce podle otisků na místě činu by se tak mohla zapsat do historie kriminalistiky.

autor: bam
Spustit audio