Cheesecake aneb prázdninové mlsání. Ovoce jako třešnička na dortu vytváří luxusní letní dezert
Hostem radioporadny je Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové. Jako téma jsme dnes zvolili letní dezerty, cheesecaky či Dort Pavlova. Zkrátka sladké, ale také zdravé, prázdninové mlsání.
Cheesecaků existuje mnoho druhů, dají se nějakým způsobem rozdělit?
Cheesecake má totiž strašně dlouhou tradici, první recept se objevil dokonce už v roce 1390. A od té doby se toho hodně změnilo. Dnes je rozdělujeme na takové dvě hlavní skupiny, a to jsou pečené a nepečené cheesecaky. Přitom ty pečené mají v sobě hodně smetany, je to tučná záležitost. Existuje newyorský, chicagský či německý typ. Do tvarohu se přidává pudinkový prášek.
Záleží, jaké preferujeme chutě. Jestli zvolíme kyselejší tvaroh nebo přidáme zakysanou smetanu. Výborná je kombinace tvarohu a jogurtu.
Ing. Miroslava Teichmanová, Střední škola služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové
A úplně odlišný druh cheesecaku je japonský, kde se nedělají ony dvě vrstvy, na které jsme zvyklí, ale používá se tam čerstvý sýr, smetana a nadlehčuje se to bílkovým krémem. Takže v podstatě se upeče korpus, který potom až navrchu oni doplňují ovocem a cukrem.
Čtěte také
Já bych začala těmi nepečenými, to mám rádi. Je to rychlé, po ztuhnutí se to může hned jíst. Tam je asi důležitý základ, to, co dáme dolů. Použijeme sušenky nebo se něco jiného?
Používají se sušenky nebo můžeme část sušenek třeba nahradit ovesnými vločkami, namletými ořechy nebo kokosem. Pokud chceme třeba úplně bezlepkovou variantu, tak rozdrcené vlašské ořechy. Onen sušenkový základ se smísí s máslem.
Tady záleží na tom, jak hodně máslové máme sušenky. Když jsou hodně máslové, dávají se dva díly sušenek a jeden díl másla. Čím jsou sušenky máslovější, tak je potřeba trošičku ubrat samotného másla. Také kokos můžeme přidat k tomu sušenkovému základu a zase se nám chutě změní.
Všechno umačkáme s máslem a pěkně to vytlačíme na dno formy. Dáme si pod to pečící papír a používáme dvoudílnou formu, abychom cheesecake lépe vyndali. I ten sušenkový korpus můžeme předpéct, aby nám trošičku ztvrdnul a byl křupavější. Nebo ho dáme jen zchladit do lednice.
Třešnička na dortu. To, co nám chutná asi ze všeho nejvíce a co nám z toho udělá úplně luxusní letní dezert, to je ovocná vrstva.
Ing. Miroslava Teichmanová, Střední škola služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové
A potom už si připravujeme samotnou náplň sýrovou, tvarohovou, záleží na nás, jaké preferujeme chutě. Jestli půjdeme do kyselejšího tvarohu nebo přidáme zakysanou smetanu. Výborná je třeba kombinace tvarohu a jogurtu. A protože onu velkou vrstvu je potřeba něčím ztužit, tak se většinou přidává želatina.
Čtěte také
A teď třešnička na dortu. To, co nám chutná asi ze všeho nejvíce a co nám z toho udělá úplně luxusní letní dezert, je ovocná vrstva. Takže buď můžeme použít jen čerstvé ovoce, nebo druhá varianta, uvaříme si pyré, které ztužíme pomocí želatiny, takže tam pak bude jednolitá vrstva.
Nebo taková rychlá varianta, místo želatiny lze použít pudink a ovoce tak zahustit. Takže buď vytvoříme celistvou vrstvu, kterou dáváme na onu ztuhlou základní metanovou, nebo můžeme do poloměkkého tvarohového základu nalít ovocnou složku, vzít vařečku a zamíchat.
Vytvoříme tak takovou nepravidelnou kresbu a zároveň se nám ovocná složka dostane ještě trošičku níže a dort bude ještě zajímavější. A vypadá krásně.
Celou radioporadnu s Ing. Miroslavou Teichmanovou ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové ohledně letního mlsání si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Jak si poradit s úrodou na zahrádce. Zpracování ovoce a letní pečení. Co vykouzlíme z cuket?
Jak zpracovat nejen cukety ale i letní úrodu ovoce nám poradila Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářské školy ve Smiřicích.
-
Zavařovaly a sušily už naše babičky. Jak tedy na to? Ví...
Miroslava Teichmanová ze Střední potravinářké školy ve Smiřicích byla hostem naší Radioporadny ve středu 29. července 2015 po 11. hodině. Téma: Konzervování potravi...
-
Martina Hloušková a sirupy vyráběné tradičním způsobem podle...
Sirupy, které ručně Martina Hloušková vyrábí podle receptur našich předků, obsahují pouze přírodní suroviny. Všechny byliny sbírá jedině na čistých místech, ručně, ...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.