Chcete změnit podobu sociálních služeb? Obraťte se na kraj

21. září 2010

Jak nejlépe pomoci seniorům, postiženým či nezaměstnaným? Co změnit, aby se lidé, kteří se ocitli v těžké sociální situaci, dokázali vrátit zpět do běžného života? S těmito i dalšími problémy mohou nyní všichni obyvatelé Královéhradeckého kraje pomoci krajskému úřadu, a vytvořit tak novou strategii v sociální oblasti na příštích pět let. Kdybych mohl v sociální oblasti Královéhradeckého kraje změnit pouze jednu věc, navrhl bych ... S touto větou se Královéhradecký kraj obrací na své občany a čeká, jak ji dokončí. "Chceme vědět, co by lidé změnili v sociálních službách celého kraje. Jejich návrhy využijeme pro novou strategii, kterou připravuje sociální odbor krajského úřadu s pomocí projektu podpořeného Evropským sociálním fondem z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost," uvedl krajský radní Miroslav Uchytil, který je odpovědný za sociální oblast.

Senioři, kteří se již neobejdou bez pomoci jiného člověka, lidé se zdravotním postižením či rodiny s dětmi - těm všem pomáhají sociální služby překonat potíže, s nimiž si neumí poradit. Nyní mohou všichni obyvatelé Královéhradeckého kraje ovlivnit, jak takové služby budou vypadat v příštích pěti letech. "Každým nápadem se budeme zabývat. Návrhy lidí shromáždíme a budeme je předávat pracovním skupinám a komisím kraje, které koncepci sociálních služeb v regionu spoluvytváří," uvedla vedoucí sociálního odboru krajského úřadu Ludmila Lorencová.
Jedna z těchto pracovních skupin, které připravují novou sociální strategii kraje, se například zabývá problematikou pečujících osob - tedy lidmi, kteří se starají o své blízké.
"Jsou to třeba děti starších rodičů, kteří se už neobejdou bez jejich pomoci. Nebo rodiče dětí se zdravotním postižením. I od těch bychom rádi slyšeli, co by změnili v sociální oblasti kraje," dodal Uchytil.
Veškeré návrhy na možné změny v koncepci sociálních služeb v kraji mohou lidé posílat na adresu msverepa@kr-kralovehradecky.cz. Další informace mohou nalézt mimo jiné na webu www.socialniprojekty.cz. Kontaktní osobou na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje je Milan Šveřepa, tel.: 495 817 594.
Provoz sociálních služeb stojí v Královéhradeckém kraji ročně zhruba 1,3 miliardy korun. V sociálních zařízeních Královéhradeckého kraje pracuje více než 1400 lidí. Kraj se snaží sociální služby co nejlépe rozvíjet z odborného i materiálního hlediska, proto připravil také několik projektů financovaných z Evropského sociálního fondu, na které získal více než 300 milionů korun.
Kraj je zřizovatelem 16 domovů důchodců a devíti ústavů sociální péče. V letošním roce například zahájil rozsáhlou přestavbu Domova důchodců v Polici nad Metují za 100 milionů korun. Připravuje se i rekonstrukce Domova důchodců v Černožicích za více než 120 milionů korun a modernizace Domova důchodců v Albrechticích nad Orlicí za zhruba 35 milionů korun. Dalších bezmála 50 milionů půjde i na další výstavbu Domova sociálních služeb Skřivany. Na stavební úpravy sociálních zařízení bude vyčleněno jen v tomto roce z krajského rozpočtu téměř 100 milionů korun.

Spustit audio