Chcete víkend trávit aktivně? Můžete na hrad, na fašank nebo na lyže

2. únor 2018

V pravidelném přehledu před víkendem najdete naše tipy na trávení volného času.

Na několika místech se tak pořádají první fašanky, tedy masopustní obchůzky. Jedna akce bude ve Zlíně. Lešetínský fašank pořádají místní nadšenci už několik let.

Fašankový je také program Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Představí tradiční masopustní zvyky z moravsko slovenského pomezí. Návštěvníci uvidí historické masky, nebo obřad pochovávání basy.

Hrad Lukov u Zlína o víkendu propojí historii se sportem. Pořádají tam tradiční zimní víceboj. Členové Spolku přátel hradu Lukova v dobových kostýmech předvedou, jak se lyžovalo na konci devatenáctého století.

Také účastníci budou soutěžit o nejlepší retro oděv a vybavení. Organizátoři připravili také několik netradičních klání jako například výběh z příkopu, běh se sudem nebo hod kládou.

V Modré u Velehradu pořádají v neděli odpoledne koncert pod hladinou rybníka. Zájemci ale budou v suchu. Skladby pro violoncello a kytaru uslyší v prostorách expozice Živá voda.

A dobré podmínky jsou i na lyžování.

V Javorníkách na moravsko slovenském pomezí jsou podle provozovatelů skiareálů podmínky poměrně dobré. Například Razula v údolí Velkých Karlovic má už dnes v provozu tři sjezdovky a vrstvu technického sněhu od třiceti do šedesáti centimetrů. Podobné podmínky jsou na hřebeni ve středisku Kohůtka nebo v Hostýnských vrších v areálu Troják.

autor: rv

Související