Chcete efektivně zvládnout výuku cizích jazyků? Mgr. Leona Farkašová ví jak na to!

29. srpen 2016

Radioporadna: Mgr. Leona Farkašová - Jak efektivně zvládnout výuku cizích jazyků? Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Pokud jde o to, proč se nelze naučit cizí jazyk, jsou lidi neuvěřitelně vynalézaví a jejich představivost při vymýšlení výmluv nezná hranice. Jsou ale věty, které uslyšíte skoro pokaždé. Jsou čtyři a rozlézají se v našich myslích jako vir. Které to jsou a proč jsou úplně nesmyslné?

1. Vždyť je to těžké
Je to snadné? No není, ale většina lidí z učení jazyka děla jadernou fyziku. Vidí za tím hned hodiny memorování slovíček a louskání gramatických pravidel - od samého začátku. Je to jako byste sepsali všechna česká slova a gramatická pravidla, která znáte a předložili to cizinci se slovy: „Uč se.”

Měli byste si položit následující otázky:
Nechybí mi cizí jazyk hlavně při vyjadřování základních a jednoduchých věcí?
Baví mě učit se cizí jazyk?
Vybral jsem si jazyk, který používá jiné písmo než latinku. Jak se vyhnout biflování písmen a začít konečně komunikovat?

2. Nemám čas učit se cizí jazyk
Tohle se netýká jen cizího jazyka. Lidé dnes nemají čas v podstatě na nic. Většina z nich snad ani na život. Ale cizí jazyk, to je život. Nebo aspoň jeho velká součást. Na jazyk si stačí vyhradit 30 minut denně a uvidíte pokrok už za měsíc. Nemluvě o tom, jak se váš život obohatí.

Najděte si čas, vyhraďte si ho cizímu jazyku a těšte se na něj. Snažte se nikdy nevynechat a za pár týdnů už se to stane samozřejmostí. Až uvidíte první výsledky, už to půjde.

Cizí jazyky

3. Jsem na to starý. Neexistuje zkratka pro lidi v mém věku?
Malé děti se učí jazyky neuvěřitelně rychle. Znamená to, že se schopnost učit se jazykům snižuje s věkem? Ne! Takto rychle dětí ovládají jen svůj první jazyk resp. své první jazyky. Tento proces je podstatně odlišný od toho, jak se ony i vy učíte další jazyky. A v tomto ohledu máte podmínky úplně stejné.

Proč to vypadá, že se děti učí mnohem rychleji? Protože jejich vyjadřovací prostředky v mateřském jazyce jsou jednoduché a prosté, zatímco dospělí používají mnohem více slov a gramatických jevů.

Dítě se tak poměrně rychle dostane v cizím jazyce na úroveň svého mateřského. Tato doba je přibližně stejně dlouhá, jako ta, kterou potřebuje dospělý k dosažení stejné úrovně.

4. Chodil jsem do jednoho jazykového kurzu a… (doplňte důvod neúspěchu)
Ano, není to lehké, chce to čas. Ale kdy to jindy změnit než teď. I malý krok vás posune z bodu A o kousek blíž k bodu B. A představte si, že je následovaný dalším malým krokem. A dalším. Není to lepší než bezhlavý běh nikam?

Co vám ještě brání? Nic? Už jsme na dobré cestě.

Dokážete to pokud budete chtít.

Němčinářů na středních školách ubývá
Spustit audio