Chcete dělat průvodce na památkách v našem kraji? Teď je chvíle nějakou si vybrat a přihlásit se

19. leden 2021 09:14

Některé památky v našem kraji poptávají průvodce pro novou turistickou sezonu. A to i přesto, že kvůli pandemii koronaviru zatím nemají jasnou představu o tom, jestli práce pro nové kolegy nakonec bude a v jakém rozsahu. Nejvíc lidí se v této chvíli zajímá o průvodcovskou brigádu v barokním hospitalu Kuks. 

Čtěte také

„Když se podíváte, tak tady mám seznam zájemců o průvodcování. My už nyní víme, že budeme potřebovat na letošní sezónu zhruba osm nových průvodců," říká Vojtěch Krátký, který má na starost přijímání nových lidí v hospitalu Kuks na Trutnovsku.

Prozatím se jich pro letošní sezonu přihlásilo celkem 22. Letos je ale nábor nových průvodců složitější kvůli pandemii koronaviru.
„Je tady takový menší problém, že dnes těm průvodcům nedokážeme slíbit, kdy budou provázet. Protože nevíme, jestli budeme mít doopravdy otevřeno."

Zámek Opočno

Nové průvodce shání také Státní zámek Opočno na Rychnovsku. I když podle kastelána Tomáše Kořínka je potřeba méně lidí než loni.
„Letos těch míst není tolik. Loni jsme brali přibližně deset průvodců a v letošním roce máme pouze čtyři volná místa."

Čtěte také

Lidí se podle něj naopak hlásí víc než v loňském roce. Mezi zájemci o průvodcování jsou vedle klasických studentů letos i senioři a dokonce i lidé s netradičními profesemi.
„Spektrum přihlášek je v letošním roce opravdu velmi široké. Chodí nám například i přihlášky od literárně činných lidí nebo herců."

Zámek kvůli nejisté sezoně preferuje starší a zkušenější průvodce z okolí, aby je bylo možné v případě zhoršení epidemiologické situace a uzavření památky snadněji odvolat.

Čtěte také

Jinak ale plánuje sezónu stejně jako v minulých letech.
„Sezónu na zámku v Opočně připravujeme tak, abychom byli schopni 1. dubna otevřít. Jak se obvykle otevírají hrady a zámky v celé České republice."

Nové lidi v těchto dnech hledá také pevnost Josefov na Náchodsku. I tamní zaměstnanci připravují sezonu stejně jako v předchozích letech bez ohledu na omezení.

Jak bude nakonec vypadat, totiž podle vedoucí pevnosti Zuzany Stádníkové, nelze v těchto dnech předvídat.
„Nikdo totiž nevíme, co bude za čtyři měsíce. A je zapotřebí být připraven."

Čtěte také

Aby správa pevnosti pokryla celou sezonu, potřebuje mít v týmu 15 až 20 průvodců. Letos se ale ještě zatím žádní zájemci nepřihlásili.
„Na náš inzerát se do této chvíle nikdo neozval."

Podle Zuzany Stádníkové to ale není nic neobvyklého, zájemci o průvodcování se prý hlásí nejčastěji na konci zimy.
„Většinou se lidé začínají ozývat až koncem února nebo začátkem března. Zatím se nám nestalo, že by se o průvodcovskou práci nikdo nezajímal."

Průvodce na svých webových stránkách aktuálně poptávají například i zámky v Ratibořicích nebo v Náchodě.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související