Chceš 5000 korun? Staň se občanem Žacléře! Tak zní výzva vedení města, které trápí úbytek obyvatel

9. duben 2023 07:32

Staň se občanem Žacléře, to je výzva vedení krkonošského města. Každý, kdo si zažádá o trvalé bydliště, získá 5000 korun. Město chce tímto způsobem vyřešit problém s ubývajícími obyvateli. Kdo se může přihlásit? Od státu dostává za každého trvale hlášeného obyvatele částku 16 500 korun. Z ekonomického pohledu je tedy tato výzva pro město výhodná. 

„Každým rokem dlouhodobě obyvatelé ubývají,“ říká nezávislý místostarosta Žacléře Valentin Herman, který zrovna kouká na tabulky s celkovými čísly.

Čtěte také

Jenže méně trvale žijících obyvatel znamená méně peněz ze strany státu. „Tím pádem nám ubývají daně od státu, je méně financí na investice.

Noví Žacléřští by výrazně napomohli tomu, aby město mělo ročně vyšší příjem. „Kdyby sem přišlo 100 nových obyvatel, vyplatíme půl milionu korun, ale dostaneme více jak třikrát tolik. Tedy nějakých milion a 600 tisíc korun od státu bychom obdrželi.

Radnice 5000 korun za jednoho člověka zaplatí jednorázově, ale příspěvky od státu bude město dostávat každý rok. Díky tomu bude víc prostředků v městské pokladně a hlavně na investice. „Určitě. Za milion korun už uděláte třeba sto metrů chodníku. Takže je to zcela určitě znát.

Čtěte také

Podle nezávislého starosty Aleše Vaníčka je hodně lidí, kteří žijí ve městě, ale nejsou tady nahlášeni. Jde například o majitele apartmánů, nebo ty, co sem jezdí na víkendy či letní byty. Pro všechny město zajišťuje služby. „Odpady a vše možné. Takže jsme trošku v kleštích a tohle je jedno opatření, které by nám mělo pomoci.

Celkově ale i tady populace stárne. Mladí lidé chybí. „Je to důsledek porevolučního vývoje, kdy šachta a další fabriky, které tady byly, tak skončily. A pracovní síla odešla za zaměstnáním někam do Trutnova nebo dál do kraje. Ale samozřejmě starší lidé tady zůstali. Ti teď odcházejí a adekvátní náhrada za ně není.

Kdo se bude chtít přihlásit k trvalému bydlení v Žacléři na Trutnovsku, musí to udělat do konce letošního roku.

Spustit audio

Související