Chceme dostat 30 mladých Romů na univerzity. Plánuje bývalý policista, kterého ocenila i královna Alžběta II.

30. srpen 2018

Velká Británie a její odchod z EU s sebou může nést komplikace i pro Čechy. Podle Petra Toráka, oceněného policisty za svou práci pro romskou komunitu, některé rodiny nové podmínky pro trvalý pobyt splní jen těžko.

Držitel Řádu britského impéria a bývalý policista Petr Torák předával v srpnu v řadě českých a moravských měst své zkušenosti z komunitní práce v Británii. Založil tam a řídí charitativní organizaci Compas, která ve městě Peterborough právě otevřela nové komunitní centrum.

Dnes je konzultantem Rady Evropy a dalších institucí, stal se členem české vládní Rady pro lidská práva. Taky ale řídí charitativní organizaci Compass, která právě otevřela komunitní prostory ve městě Peterborough. Bude tam škola, poradna či kavárna.

Do kavárny chce zvát úředníky z městského úřadu, policisty i zdravotníky. „Během popíjení kávy mohou odpovídat na otázky rodičů,“ popisuje bývalý policista svůj záměr. V nabídce centra je třeba i výuka angličtiny pro dospělé a další projekty zaměřené hlavně na předávání zkušeností, tzv. mentoring. „Na konci bychom chtěli dostat 30 mladých Romů na univerzitu,“ líčí své plány Torák.

Základ je vzdělání

Právě za svou práci pro romskou komunitu dostal Torák, ještě jako policista, Řád britského impéria. Také v České republice se snaží motivovat romskou mládež ke vzdělávání, i na základě vlastních zkušeností. Stal se poradcem Rady Evropy a členem české vládní Rady pro záležitosti romské menšiny ČR.

Bývalý policista se zajímá i o zdravotní stav dětí z vyloučených lokalit a z chudších rodin vůbec. „Ve školách v Británii se stále častěji setkávám s dětmi, které tam přijely v 10−15 letech, mají problémy se zrakem, sluchem, rozpadajícími se zuby a žloutenkami. Nikdy nebyly u lékaře, nikdy nenosily brýle…,“ líčí situaci Torák. S kolegy se snaží vytvořit systém, který by těmto dětem pomáhal.

Co způsobí brexit?

Na besedách Torák rovněž odpovídal na otázky, co může znamenat pro rodiny žijící v Británii brexit, plánovaný odchod Británie z Evropské unie: „Ví se, že je určitý počet Čechů, kteří se budou muset vrátit, protože nebudou splňovat podmínky, které nastaví britská vláda,“ říká Torák. Rada vlády se tématem podle něj už zabývá. Ustavila skupinu, která bude pod jeho vedením připravovat systém pomoci těm, kteří se budou vracet.

Příští rok chce v Británii kandidovat v místních volbách. Zajímá ho ale i politika v Česku. Politickou práci považuje za možnost, jak rozšířit své veřejné působení: „Budu mít šanci ve větším měřítku ovlivňovat nejen situaci migrantů, ale i celé společnosti,“ dodává Petr Torák.


Petr Torák odešel Česka do Velké Británie s rodiči (v roce 1999). Pak celých 11 let úspěšně působil v britské policii. Za službu romské komunitě dostal (v roce 2015) Řád britského impéria. Pořad byl odvysílán na ČRo Plus.

autor: mam
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.