Chce to cvik! Marta Andrlová zdobí slepičí i husí vajíčka nejrůznějšími technikami, které ji baví

7. duben 2023

Naším svátečním hostem u mikrofonu Romany Joudalové na Velký pátek odpoledne byla paní Marta Andrlová, která je mistryní ve zdobení velikonočních kraslic. A důkazem toho byla i ošatka s krásnými kraslicemi, kterou nám do studia přinesla ukázat.

Paní Marta Andrlová zdobí slepičí i husí vajíčka různými technikami, které ji baví. Ráda kraslice drátkuje, přizdobuje i korálky a při vytváření vzorů nešetří fantazií. K takové práci stačí kleštičky a měkký měděný drátek, ovšem neobejde se to bez značné dávky trpělivosti. Chce to cvik.

Velikonoce v Městském muzeu v Novém Městě nad Metují

V oblibě má také zdobení vajíček jezerní sítinou, neboli dužinou jezerní trávy. Takto zdobená vajíčka měla svou specifickou funkci. Zavěšovala se ke stropnímu trámu a sloužila k výzdobě světnice, nebo sloužila jako chrastítka pro děti.

Jezerní trávě se lidové říká "šáší", proto se někde této technice říká šáškování.

Marta Andrlová vytváří také Madeirové neboli vrtané kraslice a její sestra vynikala ve zdobení vajíček slámou.

Všechny tyto techniky zdobení kraslic, i mnohé další, představuje výstava Velikonoce v Muzeu, kterou můžete v Městském muzeu v Novém Městě nad Metují navštívit po celé svátky včetně Velikonočního pondělí.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.