Chátrající Panský dvůr v Ratibořicích by se mohl dočkat obnovy. Jaké jsou jeho šance do budoucna?

1. prosinec 2019 09:58

Panský dvůr v Ratibořicích na Náchodsku se snad dočká obnovy. Ministerstvo kultury ho totiž zařadilo mezi priority příštích pěti let. Rozlehlý areál je ve velmi špatném technickém stavu, podle investičního referenta Národního památkového ústavu Jiřího Svobody by potřebná oprava přišla na přibližně 300 milionů korun. 

Vcházíme do areálu Panského dvora, který je ale doslova "pod zámkem".

Čtěte také

„Přesně tak. Tato část Babiččina údolí respektive ratibořického zámku je v současné době, stejně jako v dobách minulých, pro veřejnost nepřístupná. Jde o areál velkého rozsahu s tím, že máme určité plány a vize co bychom s tímto Panským dvorem zamýšleli. Uvidíme," říká Jiří Svoboda.

Nacházíme se na velké ploše, která je obehnána kolem dokola starými budovami. Vidíme prázdná okna bez skel, dveře jsou jen na některých objektech. A jdeme se podívat do míst, která asi mají nyní největší šanci na to, aby se do nich vrátil život.

Chátrající Panský dvůr v Ratibořicích by se mohl dočkat obnovy

„Naším cílem nebo naším přáním je abychom tady zase mohli ukázat návštěvníkům prezentaci okrasného statku 19. století. A vlastně prezentaci tehdejšího života spojenou s životem na venkově ve spojitosti se šlechtou."

Dostali jsme se do míst, kde jsou zbytky klenutých stropů

„Jsme v části jihovýchodní stodoly. Tento objekt je staticky zajištěn, ale v určité jeho části už došlo k devastaci. Ta byla zapříčiněna absolutní absencí údržby v minulém období. A my, jako Národní památkový ústav, jsme se k tomuto po léta nasbíranému vnitřnímu dluhu postavili čelem a je zapotřebí tento stav řešit," vysvětluje Jiří Svoboda.

Čtěte také

A ještě nás vede do nadzemního podlaží takzvaného kavalierhausu. Na dřevěných schodech je již také znát zub času.
„Tady je krásně vidět podélné řešení celého objektu. Disponuje takovou centrální vnitřní chodbou a po stranách byly koncipovány kanceláře i byty pro zaměstnance zámku."

Co se bude dál dít s Panským dvorem v Babiččině údolí, to se ukáže během následujících pěti let.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související