Charita v Červeném Kostelci je ve složité ekonomické situaci, na provoz chybí desítky milionů korun

3. květen 2022 07:54

Oblastní Charitě Červený Kostelec na Náchodsku chybí na provoz desítky milionů korun. Jde přitom o největší charitní službu v Královéhradeckém kraji. Na provoz běžně potřebuje ročně zhruba 200 milionů korun, letos to ale může být až o pětinu víc. Organizaci přitom stále ještě nepřišly všechny slíbené státní dotace.

Čtěte také

„Musím říct, že ta letošní nejistota je opravdu extrémní,“ připouští ředitel Oblastní Charity Červený Kostelec Miroslav Wajsar.

Dotace od státu každoročně charita dostávala nejpozději na začátku března, letos ale na některé čeká doteď. „V tuhle chvíli nemáme jasno o 26 milionech dotací na tento rok.

Podle Miroslava Wajsara navíc není jisté, jestli přijdou všechny slíbené peníze. „Předběžné informace jsou, že by to mělo být asi tak 85 procent loňského roku.

Charita Červený Kostelec přitom zastřešuje například provoz lůžkového i mobilního hospicu, stacionář pro lidi s handicapem, chráněné dílny nebo pečovatelskou službu.

Čtěte také

Náklady na provoz přitom podle Miroslava Wajsara rostou. Ty letošní mohou být, i s ohledem například na ceny energií, vyšší až o 40 milionů korun. „Opravdu jsem tohle zatím nezažil.

Ve velkých problémech je momentálně největší středisko Charity Červený Kostelec, tedy Domov sv. Josefa v Žirči. Ten je jediným tuzemským pobytovým zařízením, které se stará o lidi s roztroušenou sklerózou.

„Je to pro nás velice výjimečná situace. Měsíční výdaje musíme doplácet z našich rezerv, říká Jan Staněk, který má v domově na starosti nejrůznější projekty a také kontakt s dárci. Jednomu z nich jde právě telefonovat. „Dobrý den, máte na mne chvilku? Chtěl jsem vám moc poděkovat za vaši podporu.“

Čtěte také

Tenhle dárce domov dlouho podporoval, před časem od něj ale měsíční platby přestaly chodit. „Chtěl jsem vás poprosit, ta pravidelná podpora, kterou jste měl nastavenou, nám pomáhá úplně nejvíc. Tak jestli byste neuvažoval o jejím obnovení?

Telefonát byl úspěšný. Tento dárce začne znovu pravidelně přispívat, podobně jsou na tom desítky dalších. Právě takoví lidé zatím pomyslně drží Domov sv. Josefa v Žirči nad vodou.

Ministerstvo práce a sociálních věcí podle svého vyjádření vyčlenilo na letošní rok na financování sociálních služeb víc než 20 miliard korun, tedy víc než loni. Jestli to na provoz jednotlivých zařízení bude stačit, se teprve ukáže.

Spustit audio

Související