Chalupa řekl NE průzkumu oblastí s břidlicovými plyny

11. duben 2012

Břidlicové plyny se na Náchodsku a Trutnovsku zatím zřejmě těžit nebudou. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa svůj původní souhlas s vyměřením průzkumného území zruší. Oznámil to na setkání s 56 starosty obcí, které proti těžbě plynu protestují od začátku roku.

Zásadní stanovisko přijel ministr životního prostředí Tomáš Chalupa říci 56 starostům obcí a měst, kteří od počátku roku, kdy se o stanovení průzkumného území dozvěděli, protestují.

„Každopádně pro nás je přednější voda,“ říká Vítězslav Vítek, starosta Suchého dolu.

„V tuto chvíli se to celé vrátí zpátky k novému projednávání. A je na nás, abychom byli ještě důslednější a detailnější k tomu, abychom dali pádný argument, aby jednoznačně břidlice na Náchodsku a Trutnovsku nebyly, protože já je tady prostě nechci,“ hodnotí starosta Náchoda Jan Birke.

„Mé rozhodnutí v té věci bude tak, jak doporučuje rozkladová komise. To znamená zrušit rozhodnutí k příslušné správě tady v místě a nařídit nové jednání,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Starostové se rovněž ohradili proti tomu, že o povolení průzkumu se dozvěděli až několik měsíců poté, co o něj těžařská firma požádala. I to chce ministr Chalupa v novém řízení napravit a komunikaci napříště nepodcenit. Připustil i možné legislativní změny.

„Víme, že to není jediné místo v České republice, kde se tato otázka posuzuje nebo se otázky podobného typu posuzují. Bavíme se o věci, která je spojena s novými technologiemi, které tady nejsou vyzkoušeny, se kterými nemáme zkušenost a které ta právní úprava, která tady je, nezohledňuje. Ona není na ten režim připravena. Bavíme se o právní úpravě, která je v mnoha ohledech starší dvaceti let,“ dodává ministr Tomáš Chalupa.

Čtěte také

Proti vytyčení průzkumného území a případnému povolení průzkumu či těžby protestují zástupci desítek obcí a měst a také veřejnost. Letos vznikla také koalice STOP HF, která požaduje zákaz používání takzvané hydraulického štěpení při těžbě břidlicových plynů.

autoři: Jiřina Šmídová , Marie Ilkivová , mad , fir
Spustit audio