Cestování s dítětem neomezuje. Jen je všechno jiné, vnímáte krásy světa prostřednictvím dětských očí

1. červenec 2021

Prázdniny začaly, děti mají před sebou dva měsíce oddechu od učení a dospělí vyráží na dovolenou. Společný pobyt dokáže prověřit i posilnit partnerské a rodinné vztahy. Jaké to je cestovat sám, s partnerkou nebo i s malým potomkem. V čem je rozdíl?

Čtěte také

Pedagog a cestovatel Ladislav Kalous a jeho praktické rady a tipy jak cestovat s dětmi. Na co nezapomenout a jak děti zabavit.

Každý styl cestování má něco do sebe. Pokud chce člověk poznávat hlouběji místní kulturu, je ideální cestovat sám. Zemi nasajete nejvíc a místní lidé vás nejlépe přijmou. S partnerkou dostává cestování úplně jiný náboj. Máte kamaráda vedle sebe a opravdu se lidé perfektně poznají.

Dítě má výhodu, že mu líbí všude, jen musí mít své pohodlí. Vybírejte destinaci pro dospělé, ale myslete přitom na požadavky dítěte.
Ladislav Kalous, pedagog a cestovatel

Když jste s někým delší dobu v trošku extrémnější situaci a navíc v cizině, tak se navzájem poznáte dokonale. A cestování s dítětem má zase další kouzlo, vše se přizpůsobuje malému. Je to další fáze společného cestování.

Neomezuje dítě cestovatele?

Určitě ne. Jen je prostě zase všechno jiné, vnímáte krásy světa i prostřednictvím dětských očí. Dnes je už všude spousta možností i pro děti, aby se správně vyřádily a cestování s dospělými si naplno užily.

Letní dovolená, moře (ilustrační foto)

Jen když potřebujete cestovat s kočárkem, tak je dobré si cestu naplánovat. Například v našich lázeňských městech je spousta stezek pro hosty, kde je možné jezdit i s kočárkem. Jste přitom vlastně v přírodě a máte spoustu možností dalších výletů.

Jak plánovat trasu a vybírat destinaci?

Čtěte také

Je dobré to naplánovat tak, aby se tam líbilo především dospělým, ale současně aby i dítě mělo určitý komfort a výlety si užilo. Dítě má výhodu, že mu líbí všude, jen musí mít své pohodlí. Tedy vybírat destinaci pro dospělé, ale myslet přitom i na požadavky dítěte.

Ideální je voda. Nemusí to být přímo moře, stačí jezero s promenádou v okolí. Děti milují vodu a jednou z nejoblíbenějších činností je házení kamínků do vody. Takže kde je voda, tam se děti cítí velice dobře.

Vybírat cestu podle internetu nebo zvolit knižního průvodce? Celou radioporadnu s Ladislavem Kalousem o zábavném cestování s dětmi si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související