Cestou ze Mšena do kokořínských lesů si můžete odpočinout v lesním přírodním divadle Romanov

8. říjen 2018
Česko – země neznámá

Lesopark Debř je vycházkovým údolím u města Mšena na samotném začátku Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko ve středních Čechách. Prochází tudy hlavní turistická cesta ze Mšena do kokořínských lesů. A zajímavostí je, že tento krásný lesní areál sloužil kdysi i ke kulturnímu vyžití. U obce Romanov se pískovcové skály staly v roce 1959 místem, kde místní ochotníci hráli divadlo. Originální prostor byl nyní částečně obnoven a příležitostně slouží divadelním představením i dnes.

Lesopark Debř byl založen roku 1915. Jeho součástí je i pískovcová miniatura hradu Kokořína, našli byste tu také skalní byt, jeskyně, lavičky podél cest, odpočívadlo U muchomůrky a několik ploch pro dětské hry. A cestou lesoparkem narazíte i na přírodní divadlo.

To vzniklo z iniciativy Divadelního spolku Mácha a místního Okrašlovacího spolku. Ochotnické divadlo ve Mšeně přitom patří vůbec k nejstarším ochotnickým spolkům v Čechách. Bylo založeno už v roce 1804. Pro své první představení v přírodním divadle v roce 1959 zvolil divadelní spolek Vrchlického Noc na Karlštejně.

Vysoké skalní pískovcové stěny tu zcela přirozeně vytvářely skvělou akustiku a prostor zde byl i pro orchestřiště. Obecenstvo sedělo na lavičkách v protilehlé stráni a mohlo si kromě hereckých výkonů vychutnávat i hudební produkce. Přesto začalo divadlo po několika produkcích pustnout a postupně upadat.

Dnes už v lese u Romanova najdete pouze zbytky divadelního prostoru, ale přesto je tu stále co obdivovat. Zakonzervované ruiny kamenného zdiva z opuky, výklenek, ve kterém kdysi sedávala nápověda, kamenné sloupy, které nesly dřevěnou podlahu jeviště a dnes vypadají jako sloupy bývalého antického chrámu.

Divadlo tu zažijete i dnes

Oživení a záchrana přírodního divadla se v roce 2015 uskutečnila díky úsilí členů Okrašlovacího spolku pro Mšeno a okolí a jeho příznivců, kteří obnově věnovali svůj volný čas. „Torzo kamenných zdí z místní opuky a pískovce se podařilo zakonzervovat a příležitostně se tu ve spolupráci s divadelníky mšenskými a mělnickými opět divadlo hraje,“ říká starosta města Mšeno Martin Mach.

Divadelní prostor se ale dnes využívá jinak, než dřív. Hraje se totiž pod bývalým jevištěm. Kamenná podlaha jeviště se nedochovala a představení se tedy musí hrát zcela obráceně. Ale okolní pískovcové skály tu stojí dodnes a zaručují skvělou akustiku, ať už se tu divadlo hraje v jakémkoliv postavení.

Areál se nachází přímo na cestě ze Mšena do Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, takže ho na výletě do kokořínských skal nemůžete minout. Cestou si můžete odpočinout ve výklenku bývalé nápovědy, kde je dnes umístěná lavička.

Spustit audio