Čeština je pro zdravotníky ze zahraničí základ. Královéhradecký kraj finančně podpořil jazykové kurzy

20. červen 2017

Královéhradecký kraj uvolnil 350 tisíc korun na pilotní jazykový kurz pro zdravotnické pracovníky ze zahraničí. Nedostatek lékařů a sester v krajských nemocnicích řeší i Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje. Na podzim chce proto uspořádat další kurzy.

V pilotním tříměsíčním kurzu už studuje 7 lékařů a jedna zdravotní sestra z Ukrajiny. Koná se v Náchodě a končit bude na přelomu června a července, říká předseda představenstva zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Miroslav Procházka: „Peníze jsou na ten pilotní kurz. S tím, že předpokládáme, že nevyčerpáme celou částku. A samozřejmě zbytek vrátíme."

Holding chce shánět zdravotní sestry ma Ukrajině a v Polsku

„Pokud bychom je získali z Čech tak budeme raději. Zkoušíme se zaměřit také na Polsko, kde to vzdělávání je v rámci Evropské unie stejné jako u nás. To znamená, že převzetí sester z Polska je daleko jednodušší. Samozřejme i ty bychom vzdělávali v českém jazyce," vysvětluje Miroslav Procházka.

Sestřička v nemocnici

Podle náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleše Cabicara z TOP 09 chybí v současné době v krajských nemocnicích 58 lékařů a zhruba 74 sester: „Co se týče poskytovatelů, tak samozřejmě tam ten největší schodek zaznamenáváme v tuto chvíli v Náchodě, protože náchodská nemocnice je největší poskytovatel péče. Ale nedostatky těch sester jsou vykazovány v podstatě ve všech našich zařízeních."

Na podzim by mohly být otevřené další dva kurzy pro dvě desítky zdravotníků ze zahraničí, potvrzuje Aleš Cabicar: „Ukazuje se jako velmi důležité právě znalost češtiny pro budoucí vztah pacient a lékař, popřípadě sestra. A bez toho jazykového kurzu a znalosti češtiny to nelze vykonávat."

Hejtmanství kvůli nedostatku zdravotního personálu jedná s Univerzitou Hradec Králové o otevření nového oboru pro vzdělávání sester.

autor: Marika Konárková
Spustit audio