Čeští Židé čtou pohádky, izraelský intelektuál píše Palestincům a Protokoly sionských mudrců

8. listopad 2020

Posloucháte rádi pohádky? Někteří čeští Židé asi ano, protože si je teď pravidelně čtou online, a vy si je můžete poslechnout také. Co by vzkázal přední izraelský intelektuál svým palestinským sousedům? Představíme novou knihu právě na toto téma. Nakonec uslyšíte o konspiračních teoriích, které připravily půdu pro říšský pogrom před 82 lety. 

Pohádky z gramofonu už dnes děti moc neposlouchají, ale můžete jim nějakou pustit online. Třeba díky projektu brněnské židovské obce „Čteme dětem“. Osvědčil se už během nouzového stavu na jaře. Proto teď brněnští nabídli i pražským Židům, aby se k poslechu nebo i čtení připojili. Nejen že pětkrát v týdnu uslyšíte zajímavý příběh, ale potkáte se s přáteli, nebo si dokonce procvičíte cizí jazyk. Daniela Brůhová se zajímala o to, jak Čtení dětem probíhá.

Dnes už se opravdové dopisy moc často neposílají. Ale je to škoda, i pro dorozumění mezi národy. Nakladatelství Akropolis nyní vydalo v češtině knihu Dopisy přes zeď. Jedná se o deset listů americko-izraelského spisovatele a novináře Josiho Kleina Haleviho. Autor je „posílá“ imaginárnímu Palestinci. Zachycuje v nich konflikt na Blízkém východě, a především vzájemný vztah Izraelců a Palestinců. Knihu do češtiny přeložily Jitka Jeníková a Alice Marxová, s níž natáčela Terezie Jirásková.

V době krizí, a to platí i pro současnou koronavirovou pandemii, často vznikají konspirační teorie, které se snaží označit viníka. Tou nejslavnější jsou skoro určitě Protokoly sionských mudrců. Jak upozorňuje Leo Pavlát, svou roli sehrály i při takzvaném říšském pogromu v nacistickém Německu, v Rakousku a v Sudetech, od kterého 9. listopadu 2020 uplyne 82 let. 

Moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.