Čeští policisté dostanou 46 terénních čtyřkolek. První převzali v Královéhradeckém kraji

16. listopad 2015

Policie nakoupila 46 nových čtyřkolek. Terénní stroje za 28,5 milionu korun dodal čínský výrobce a pro potřeby policistů je upravila česká firma. Prvních sedm strojů bude sloužit na východě Čech. Pomáhat mají hlavně v horských oblastech.

„Jsou situace, kdy se policie potřebuje dostat do těžko dostupných terénů a s osobním vozidlem tam nedojedete. Nebo například pro pátrání po osobách v horských terénech, při povodních,“ přiblížil možné využití ředitel policie v Královehradeckém kraji Martin Červíček.

„Čtyřkolka je ve speciální policejní úpravě, je vybavena zážehovým motorem, dvouválcem o výkonu 15 kilowatt. Dosáhne rychlosti až 70 kilometrů v hodině,“ doplnil Pavel Fidrmuc, který se v kraji stará o policejní vozidla.

Nakoupené čtyřkolky jsou speciálně upravené. Mají ochranný rám, zvláštní barevné provedení s reflexními žluto-modrými prvky a výstražná znamení. Jejich součástí je i naviják.

„Čtyřkolka je určená do těžkého terénu. Může pomáhat při živelných katastrofách vyprostit i jiné vozidlo,“ zdůvodnil.

Stroj je podle něj poměrně komfortní. Má vyhřívaná řídítka i sedadlo. „Vozidlo budeme využívat i v zimě. Ne s těmito koly, ale součástí jsou speciální sněhové adaptéry s pásy, které umožňují jízdu po sněhu,“ dodal Pavel Fidrmuc.

Čtyřkolky jsou pro policii speciálně upravené
Spustit audio