Cesta zdraví ve Vysokém Poli láká k meditaci a odpočinku. Vede od kaple k léčivému prameni

2. červen 2023

Místa schopná oslovit duši člověka působí jinak, než místa, jež jsou pouze hezká. K takovým místům určitě patří Cesta zdraví, kterou najdete ve Vysokém Poli na Valašskokloboucku ve Zlínském kraji. Musíte k ní ale vystoupat po jiné cestě, asfaltové, která se klikatí od místního Envicentra. To se nachází přímo v obci.

Mezi valašskými kopci na katastru obce Vysoké Pole se nachází místo, ke kterému se váže pověst o zjevení Panny Marie. Místní tu na její počest postavili kapli Panny Marie Vysocké a nedaleko ní ještě Malou vodní kapli. Obě sakrální stavby dnes spojuje Cesta zdraví.

Ať už zvolíte pěší trasu, nebo se do valašských kopců vydáte autem, nemůžete minout křížovou cestu. Čtrnáct velkých dřevěných křížů lemuje stezku až ke kapli. „Jsou z dílny studentů luhačovské školy, kteří se učili umělecké truhlařině,“ vysvětluje zahradní architektka Jitka Jiříčková.

Kaple byla zasvěcená Panně Marii Vysocké a z každé strany jí poskytují stín dvě mohutné staré lípy. Se stavbou je spjatá pověst. Dívka prý viděla Pannu Marii, která patou udělala v zemi důlek, a z něj vytryskl pramen. Rodiče pak k němu vodili své nemocné děti. „Když byl nemocný ogárek, šel s ním k prameni tatínek, když cérečka, šla s ní maminka,“ prozrazuje Jitka Jiříčková. V obecní kronice se píše, že jako poděkování za uzdravení dítěte zavěšovaly matky na planou hrušku u studánky dětské košilky.

Cesta nabízí poučení o léčivých rostlinách

Cestu zdraví tvoří dlážděná cesta lemovaná ovocnými stromy. Podél chodníku jsou vybudovaná odpočinková prostranství, u kterých jsou jednotlivá zdravotní zastavení, rozdělená na léčivé sekce. Záhony jsou osázeny rostlinami, které se využívají při léčbě rozličných neduhů lidského těla. Význam a použití rostlin je návštěvníkům přiblížen na naučných tabulích. Dozvědí se tak, jaké léčivky zabírají na zažívací systém, které dělají dobře dětem na bolavé břicho nebo jaké bylinky použít při dýchacích potížích.

Dlážděný chodník dovede návštěvníky Cesty zdraví až k Malé vodní kapli a k léčivému prameni. Starou hrušeň, na kterou vděční rodiče věšeli dětské košilky, už tam ale nenajdou. Na jejím místě obyvatelé obce vysadili nový strom.

Nemusíte mít zdravotní problémy, abyste měli důvod zamířit do Vysokého Pole a projít si Cestu zdraví. Můžete přijet jen tak. Protože když se posadíte na lavičku, zaposloucháte se do zpěvu ptáků a šumění starých lip, je to zážitek k nezaplacení. Valašská krajina má řadu krásných míst. Ale tohle má těžko uchopitelnou přidanou hodnotu. Člověk pociťuje absolutní klid a jen žasne nad okolní krásou.

Spustit audio