Cesta z Výrovky na Luční boudu v Krkonoších je opět průjezdná. Sněhová fréza prorazila bariéru

3. květen 2023 08:14

Jedna z nejvýše položených tras u nás - cesta z Výrovky na Luční boudu v Krkonoších - je po zimě znovu průjezdná. Sněhová fréza prorazila po necelých čtyřech hodinách sněhovou bariéru o mocnosti několika metrů. Podél trasy i nadále zůstávají až šestimetrové vrstvy sněhu. Letos je cesta otevřena zhruba o týden dříve než loni. 

Čtěte také

Směrem od Luční boudy přijely na pomoc dvě rolby. „Jejich úkolem je strhnout onu velkou sněhovou bariéru na nějakou optimální výšku. Tu potom sebere moje fréza,“ říká řidič stroje Tadeáš Hlinka.

Ten sníh vypadá mokrý, není zmrzlý, což je pro frézování lepší. „Když jsme tu byli minulý týden, tak to bylo ještě kompletně zmrzlé. Teď se oteplilo a pršelo, sníh je mokrý a odklízí se dobře.

Kolem nás jsou stále vysoké sněhové bariéry. Nejdříve se ukrojila spodní část a teď se pokračuje v té další. „Rolby odebírají vrchní vrstvy sněhu a já to potom beru téměř dočista na asfalt. Aby už tudy mohly jezdit automobily.

Jak náročné je řídit takový stroj? Nemáte strach, že to sjede dolů? „Tady relativně není kam sjet, protože okolo nás je nahrnutý sníh. Takže strach nemám. Ale opticky to vypadá, že je to pohoda, ovšem člověk je z toho rozlámaný, bolí z toho záda.

Čtěte také

Tady je asi nejnáročnější se vůbec trefit na samotnou cestu, která leží pod sněhem. „To už nám pomáhají kluci především z Luční boudy s rolbami, kteří pomocí GPS lokátorů tuto cestu trefí téměř napřímo.

Počasí zatím relativně přeje. Na jak dlouho to vidíte, než se podaří celou cestu zprůjezdnit? „Myslím si, že u Kapličky bychom mohli být nejdéle tak za dvě hodiny. Jde to poměrně rychle.

Cesta na Luční boudu i po vyfrézování sněhu je pochopitelně sjízdná s velkou opatrností, protože na ní stále zůstávají zbytky sněhu a některé úseky mohou klouzat.

Spustit audio

Související