Český Slet bubeníků: Po roce „ticha“ si mistři rytmiky dali sraz ve Smržovce a jedou na mini-turné

18. říjen 2021

Po roční pauze, způsobené koronavirem, se takzvaný Slet bubeníků vrací. Malé turné bubenické show začalo tradičně ve Smržovce, kde muzikanti několik dnů zkouší a pak tam odstartují turné prvním veřejným vystoupením. Podívat se za nimi byl redaktor Tomáš Mařas.

6 hudebníků, především bubeníků, na jevišti, na pódiu nechybí ani cimbál nebo bubeník s africkým bubnem, který má na nohu rolničky i malé činely. Tradiční slet bubeníků, který vždy začíná ve Smržovce, minulý rok nebyl.

„Byl zákaz, všeho, tak ani bubeníci nemohli hrát, tak jsme se těšili, že aspoň letos uděláme pár koncertu, abychom tu dvacetiletou šňůru nepřerušili,“ vysvětlil bubeník Pavel Fajt, který je u sletu od samého začátku.

Čtěte také

Stejně jako bubeník a výtvarník Miloš Vacík: „My si vybíráme lidi, o kterých víme, že jsou citliví, že jsou schopni improvizace, že jsou schopni naslouchat a nějakým způsobem se zapojit do toho celku, potlačit to ego,“ popisuje. „Každý za sebe přinese jednu skladbu nebo dvě, které řídí a vlastně naučí ty kolegy ty své rytmy, ten svůj přístup k tomu bubnování,“ dodává.

Letos se se opět přidal africký bubeník Papis Nyass, který už skoro 25 let žije v České republice, vystoupení obohatí cimbál, na který hraje Petr Gablas a nechybí ani zpěv v podání Ivan Mer.

„My spolu zkoušíme tři čtyři dny osm hodin denně jo je to docela náročný i komunikačně, to dávat vlastně dohromady,“ popisuje průběh Sletu bubeníků Pavel Fajt. Na improvizaci podle něj během vystoupení někdy dojde, ale program na ní stavět nechtějí.

„Že bych třeba já prosazoval strategii, že se sejdeme, nebude, se vůbec zkoušet a budeme jamovat dvě hodiny…? Připadlo by mě to za mě málo,“ říká. Je to kvůli obavě, že by se diváci třeba mohli nudit? „Já se obávám, že možná by to bylo lepší,“ odpovídá se smíchem.

Latinskoamerické i africké rytmy, stejně jako kompozice pro bubny, cimbál a zpěv zazní v pondělí 18. října od 19 hodin v Městském divadle v Novém Boru a letošní slet bubeníků zakončí šestičlenná formace v úterý 19. října v pražských Kasárnách Karlín.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.