Český rozhlas Hradec Králové mediálním partnerem festivalu Novoměstský hrnec smíchu 2014!

9. červen 2014

Festival české filmové a televizní komedie - Novoměstský hrnec smíchu 2014 - byl slavnostně zahájen v neděli 8. června v 19 hodin v hlavním sále Kina 70 v Novém Městě nad Metují. Již po šestatřicáté budou všem příznivcům televizního a filmového humoru servírovány lahůdky z kuchyní českých tvůrců za uplynulé období. Slavnostní úvod se uskutečnil před zcela zaplněným kinosálem za účasti patronky festivalu herečky Jiřiny Bohdalové, členů poroty, herců a přátel festivalu.

Z dalších významných hostů, kteří přijeli na letošní zahájení festivalu, jmenujme například herce Josefa Abrháma, herečku Terezu Brodskou, režiséra Václava Vorlíčka a další.

Festival Novoměstský hrnec smíchu 2014

Slavnostní úvod festivalu obohatilo po kulturní stránce vystoupení vokálního souboru Gentlemen Singers z Hradce Králové, který představil repertoár na časové přímce od gregoriánského chorálu až po úpravy moderních populárních melodií.

I první filmový večer se také soutěžilo! Byla uvedena komedie režiséra Jiřího Menzela Donšajni.

Festival Novoměstský hrnec smíchu 2014

Kromě cen odborné poroty se na festivalu soutěží i o diváckou cenu - Novoměstský hrnec smíchu. Tu získává film, během jehož projekce se diváci v sále projevovali nejdéle slyšitelným - měřitelným smíchem. O toto měření se stará přímo v sále trojice našich osvědčených časoměřičů. Jejich stopkám tak neunikli ani Donšajni. Verdikt časoměřičů? Během projekce této komedie se diváci smáli 682 sekund, což je 11,7 % z celkové délky projekce.

Novoměstský hrnec smíchu - to nejsou jen filmové a televizní komedie, ale i řada doprovodných akcí, které přelijí pomyslnou festivalovou řeku i do novoměstských ulic. První festivalový den se na Husově náměstí od 14 hodin představil Stepík Nové Město nad Metují pod vedením Jany Michelové. Sportovní prezentaci vystřídal koncert hudebního ansámblu Blue Star. Specializací této kapely je taneční a swingová hudba. Nakonec se diváci mohli potěšit i adrenalinovou freestyle BMX exhibicí na mobilní rampě. Doprovodné akce proběhly i na terase Kina 70, kde se například představili Black Buřiňos s interpretací dixilendových skladeb. Na terase kina proběhlo zahájení festivalu pod moderátorskou taktovkou Michala Jančaříka.

Druhý festivalový den - pondělí 9. června - nabídne v 8:30 hodin pásmo pohádek pro děti pod společným názvem Omalovánky. V 16 hodin bude uveden I. blok s filmy České televize. Jedná se o celkem tři snímky: Škoda lásky, Čtvrtá hvězda - Zítra točím v Aši, Roznese Tě na kopytech. V hlavním projekčním čase bude promítnuta komedie Revival režisérky Alice Nellis. Co se týká doprovodných akcí, bude terasa Kina 70 patřit od 17 hodin muzikálovým melodiím v podání Míšy Doubravové a Romana Tomeše. V 18 hodin zde vystoupí písničkář Mirek Paleček s programem Ježkárny a něco navíc. Ve Švédské síni novoměstského zámku J.M.Bartoně - Dobenína se v 17:30 uskuteční vernisáž výstavy fotografií Ondřeje Kepky, který bude také protagonistou workshopu zaměřeného na práci s kamerou, střihem a zvukem (od 15 hodin v kinokavárně Kina 70).

Na setkání s vámi se těší Český rozhlas Hradec Králové - mediální partner festivalu Novoměstský hrnec smíchu 2014.

autor: Ilona Daňková
Spustit audio