Český chlapecký sbor Boni Pueri oslavil 25 let spolupráce s Lucií Bílou. A chystá Mši svatého Aloise

24. leden 2023

Vyprodaný hradecký Aldis aplaudoval pětkrát za sebou několik minut ve stoje. Radost vyjádřili všichni, kteří na místě byli. Při závěrečné děkovačce stálo na podiu 300 lidí, od tříletých chlapců z Pueráčku až po absolventy. Spolupráce s Lucií Bílou začala před 25 lety v Hradci Králové na koncertu na náměstí, které tehdy zaplnilo 50 tisíc Hradečanů. Od té doby už společně absolvovali 450 koncertů, většinou charitativních.

I přes tuto velkou radost ale sbor nemůže ustrnout, jak říká ředitel Českého chlapeckého sboru Boni Pueri Pavel Horák. Letos chystá hudební cesty do Ománu, Bejrútu i Japonska.

A kdo by se chtěl na „Dobré chlapce“ přijít podívat, nejbližší akcí je koncert s Filharmonií Hradec Králové.

V rámci svých koncertů Filharmonie Hradec Králové pravidelně uvádí jak profánní, tak i církevní vokální díla. Tentokrát se opět spojila s hradeckým chlapeckým sborem Boni pueri. Společně v rámci Bílé abonentní řady vedle Symfonie g moll Leopolda Koželuha a Pleyelovy Symfonie D dur uvedou i Hofmannovu Mši svatého Aloise.

Koncert, na kterém v podání Filharmonie Hradec Králové a Českého chlapeckého sboru Boni Pueri zazní skladby vídeňského klasicismu včetně nově uváděné „Mše svatého Aloise“ Leopolda Hofmanna.

Čtěte také

Zazní celkem dvakrát - a to ve středu 25. ledna v Náchodě a ve čtvrtek 26. ledna 2023 v sále Filharmonie Hradec Králové.

Krásná hudba i duchovní atmosféra tak zaplní koncertní sály východních Čech.

Leopold Hofmann, byl ve druhé polovině osmnáctého století snad nejznámějším skladatelem duchovní hudby. Působil ve významných kostelích Vídně včetně katedrály sv. Štěpána, kde byl kapelníkem, a právě vídeňský klasicismus je dramaturgickým pojítkem celého koncertu.

Dirigentem koncertů je Marek Štilec. Pro svoje interpretace hudby klasicistní a české hudby romantické a soudobé patří k nejvyhledávanějším českým dirigentům na světovém gramofonovém trhu. Natočil přes 30 CD pro společnosti ArcoDiva, Naxos, CPO, Radioservis, Supraphon a další produkce z USA, Brazílie, Itálie, Indie a řady dalších zemí. Za své nahrávky získal řadu ocenění. Od roku 2019 působí jako stálý hostující sbormistr Českého chlapeckého sboru Boni pueri.

Čtěte také

Český chlapecký sbor Boni pueri byl založen v roce 1982. Svým názvem se hlásí ke sboru, který působil od 13. století při Chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě.

Dvěstěčlenný sbor, kde zpívají chlapci od 4-19 let, dosud absolvoval více než 4000 samostatných koncertů po Japonsku, Kanadě, USA, Jižní Koreji, Hong Kongu, Číně a celé Evropě. Boni pueri vystupují také při významných státních příležitostech a na světových sympoziích. Boni pueri účinkovali po boku význačných umělců (José Carreras, Bobby McFerrin, Manfred Honeck), natáčejí pro televizi a rozhlas a spolupracují s význačnými soubory a orchestry po celém světě.

autoři: Pavla Kindernayová , baj | zdroj: Filharmonie Hradec Králové
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.